Paradox? Deşi statul a fixat teoretic cele mai bune preţuri la energia electrică, 130.000 de gospodării au renunţat la ele

19 10. 2019
contor_electric_876543_96787900

Trimestrul II al anului 2019 a fost primul trimestru “plin” în care a funcţionat  piaţa reglementată de energie electrică, reintrodusă de celebra OUG 114/2018. În acest trimestru, numărul de clienţi casnici (raportat ca medie aritmetică a valorilor lunare) care primeau electricitate în regim reglementat, a fost de 6,242 milioane. Numărul este mai mic cu 130.000, faţă de cei 6,372 milioane de clienţi, câţi erau raportaţi în medie, în trimestrul I, când au fost reintroduse preţutrile reglementate la energia electrică, de la 1 martie.

Datele au fost publicate recent de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Numărul total de locuri de consum aferente clienţilor finali deserviţi de FUI (Furnizori de Ultimă Instanţă, adică Enel, Electrica, CEZ şi E.On-n.red.)  a scăzut cu 13,97% în trimestrul II 2019 faţă de perioada similară din anul 2018 şi cu 2,04% faţă de trimestrul I 2019. Această tendință este determinată, cu precădere, de clienţii casnici care au migrat în piaţa concurenţială, ca urmare a ofertelor specifice dedicate acestui segment promovate de furnizorii activi pe piaţa concurenţială”, arată ANRE.

Asta în condiţiile în care, în teorie, de la 1 martie, prin re-reglementarea pieţei, ANRE a fixat cele mai bune preţuri pentru gospodăriile care au rămas în piaţa reglementată: Cei patru FUI au primit energie de la cei mai ieftini trei producătiori mari (Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Petrom) la un preţ reglementat de tip cost de producţie plus profit de 5%. Preţul final de furnizare a fost şi el fixat, practic îngheţat cekl puţin până la finalul anului viitor.

Legea statua şi că orice consumator casnic care îşi schimbase până atunci furnizorul şi/sau contractul şi trecuse în piaţa concurenţială, se putea întoarce la reglementat dacă cerea acest lucru, ceea ce a stârnit temerea furnizorilor că o mare parte a clienţilor plecaţi deja (peste două milioane) se vor întoarce la reglementat, pentru că acolo sunt cele mai mici preţuri, pe care ei nu le pot concura, în condiţiile achiziţiei energiei de pe piaţa liberă, unde oricum preţutrile au crescut.

Datele ANRE arată însă contrariul: în termeni de comparaţie netă, 130.000 de clienţi casnici au părăsit piaţa reglementată, în ciuda preţului mai mic şi garantat cel puţin trei trimestre. Motivele pot fi multe: unii furnizori concurenţiali au mai putut veni cu oferte de preţ sub cel reglementat pentru o vreme (având energie achiziţionată din trecut, la preţuri mai mici, cu livrare acum), unii clienţi poate nu înţeleg că se pot transfera la reglementat, deşi furnizorii au fost obligaţi de lege să le trimită scrisori acasă în acest sens, alţi clienţi poate că sunt mai interesaţi de ofertele combinate pe care le au de la funizorul concurenţial actual (mulţi au contracte electricitate-gaze la pachet) decât de o economie de câţiva lei pe lună, etc.

Rămâne de văzut ce se va întîmpla până în primăvara viitoare, până când multe dintre actualele contracte de piaţă concurenţială vor expira (au fost semnate pe un an sau doi, cu preţuri fixe pentru clienţi) iar furnizorii concurenţiali vor fi obligaţi să vină cu preţuri finale mai mari, pentru că preţurile la achiziţie din piaţă au crescut. Spunem primăvara viitoare pentru că, în teorie cel puţin, atunci începe re-liberalizarea pieţei de electricitate.