Paradox românesc: Se caută tot mai mult mașini noi pe net, dar vânzările scad

În timp ce dealerii auto raportează vânzări în scădere, iar statistica arată un recul cu aproape 15% al înmatriculărilor din luna septembrie, un studiu Autovit anunță o „creștere importantă în sectorul autoturismelor noi”, 36% dintre participanții la studiul portalului web menționând că sunt în căutare de mașini noi.
Robert Stan - joi, 24 oct. 2024, 18:37
Paradox românesc: Se caută tot mai mult mașini noi pe net, dar vânzările scad

Datele Direcției Regim Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) cu privire la înmatriculările din luna septembrie arată un recul al pieței de mașini noi cu 14,89% față de aceeași lună a anului trecut. Și în august înmatriculările au scăzut cu nu mai puțin de 264%. Cu toate acestea, grație creșterilor din prima parte a anului, piața auto din primele nou luni menține în zona pozitivă cu o majorare de 4,33% a înmatriculărilor până la 115.509 unități.

În ciuda scăderii evidente a apetitului românilor pentru mașini noi reliefată prin scăderile din ultimele luni, un studiu realizat de cea mai mare platformă online de tranzacții auto, Autovit, menționează „o creștere importantă în sectorul autoturismelor noi”. Mai exact, conform oficialilor acestui portal web, „36% dintre respondenți (n.n. – la studiul menționat) caută în mod activ mașini noi pe Autovit, iar peste 50% dintre acești utilizatori sunt interesați de autoturisme cu o valoare de peste 15.000 euro. Mai mult, conform studiului desfășurat la nivel național, peste 50% dintre aceștia intenționează să achiziționeze un vehicul în maximum 12 luni.”.

În acest context, Andrei Dumuța, director general al Autovit.ro, consideră că aceste cifre demonstrează că platforma „a evoluat dincolo de piața mașinilor second-hand, devenind una dintre destinațiile relevante atât pentru consumatorii interesați de achiziția de mașini noi, cât și pentru cei interesați de autoturisme rulate”.

Platforma online Autovit a înregistrat o creștere de aproximativ 11% a numărului de anunțuri pentru mașini noi în perioada ianuarie – septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, aproximativ 2.500 de oferte de mașini noi sunt listate pe site, reprezentând circa 6% din totalul anunțurilor.

Cei de la Autovit susțin și că, dintre mașinile noi listate, „aproximativ 12% sunt vehicule electrice, reflectând interesul crescând pentru mobilitatea sustenabilă”. Totuși, topul căutărilor este dominat de vehiculele cu motoare pe benzină și hibride, indicând o tranziție graduală către tehnologii mai ecologice.

Cele mai căutate modele de mașini noi sunt Dacia Duster, Hyundai Tucson, Ford Kuga, Mercedes-Benz Clasa G, Mercedes-Maybach Clasa S, Mercedes-Benz Clasa S, Skoda Superb, Skoda Octavia, Kia Sportage și Toyota C-HR.

Prețurile mașinilor noi listate pe platformă variază semnificativ, de la modele accesibile precum Aixam Miniauto (6.300 euro), până la mașini de lux precum Ferrari Purosangue (772.000 euro).

Majoritatea ofertelor pentru autoturisme noi se regăsesc la mărci precum Mercedes-Benz, cu prețuri între 32.000 și 170.000 de euro, BMW – între 41.000 și 160.000 de euro, Ford – cu prețuri care pornesc de la 37.000 euro și ajung la 159.000 de euro, dar și Volkswagen, cu prețuri cuprinse între 31.000 și 61.000 de euro.

Totodată, studiul care a inclus un eșantion de 1.175 de respondenți, a arătat că 42% dintre aceștia sunt interesați de soluții de finanțare pentru achiziția de vehicule, iar principalele criterii de achiziție sunt prețul, perioada de garanție și termenul de livrare.

Autovit.ro, parte a grupului OLX, este cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, cu peste 2.5 milioane de vizitatori lunar și peste 1.000 de dealeri auto care folosesc serviciile companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul a detectat lansarea a 80 de proiectile dinspre Liban; Hezbollah spune că a tras rachete asupra a cinci zone rezidenţiale
Israelul a detectat lansarea a 80 de proiectile dinspre Liban; Hezbollah spune că a tras rachete asupra a cinci zone rezidenţiale
Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a detectat lansarea a aproximativ 80 de proiectile din Liban, inclusiv a cel puţin patru drone, care au fost interceptate sau au căzut în zone......
Braşov: Incendiu de pădure în zona Vârfului Comisu; mobilizaţi pentru stingere 100 de oameni şi elicopterul DSU
Braşov: Incendiu de pădure în zona Vârfului Comisu; mobilizaţi pentru stingere 100 de oameni şi elicopterul DSU
Un incendiu de pădure a izbucnit, sâmbătă dimineaţa, în apropierea Vârfului Comisu, între localităţile Vlădeni ...
Diplomaţia rusă, îngrijorată de o ”escaladare explozivă” după loviturile israeliene în Iran
Diplomaţia rusă, îngrijorată de o ”escaladare explozivă” după loviturile israeliene în Iran
Ministerul de Externe rus s-a declarat sâmbătă îngrijorat de o ''escaladare explozivă'' după loviturile israeliene ...
Burduja: România este lider în UE cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz în trimestrul al doilea
Burduja: România este lider în UE cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz în trimestrul al doilea
România a devenit deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri ...