Paradoxul forţei de muncă din România: femeile câştigă mai bine decât bărbaţii în meseriile tipic masculine

În medie, femeile din România câştigă mai puţin decât bărbaţii, însă cele care ocupă posturi considerate tipic masculine ajung să încaseze mai mult decât colegii lor. Este cazul celor care activează în domeniul construcţiilor.
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 22:01
Paradoxul forţei de muncă din România: femeile câştigă mai bine decât bărbaţii în meseriile tipic masculine

Anul trecut, o femeie cu loc de muncă din România avea un câştig mediu lunar net cu 145 de lei net mai mic decât un bărbat, ecartul fiind mai mare faţă de 2014, spre exemplu, când diferenţa era de 134 de lei, sau faţă de 2008 când distanţa dintre femei şi bărbaţi se putea cuantifica în 84 de lei, arată ultimul studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică pe tema diferenţelor dintre sexe. 

Femeile din construcţii şi servicii administrative sunt plătite mai bine decât bărbaţii

Există însă şi domenii de activitate unde femeile câştigă mai bine decât bărbaţii, chiar şi în condiţiile în care au poziţii similare. Spre exemplu, în construcţii, bărbaţii aveau un câştig salarial mediu lunar brut, cu 404 lei mai mic decât femeile, iar cel net, cu 289 lei pe lună. De asemenea, în activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, femeile câştigau, în medie, un salariu brut cu 399 lei mai mare comparativ cu bărbaţii, cel net având un ecart de 284 lei. Un alt exemplu îl constituie industria extractivă, unde femeile aveau câştiguri salariale medii lunare brute cu 337 lei mai mari decât bărbaţii, iar salariile nete ale acestora erau cu 234 lei pe lună mai mari. În rest, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, în aproape toate grupele majore de ocupaţii.

Situaţii similare au existat şi în 2010 când ocupaţiile în care femeile câştigau anual, în medie, mai mult decât bărbaţii (cu 2374 lei/an). Era cazul membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători sau funcţionari superiori.

De asemenea, în 2014, femeile care au lucrat ca muncitor necalificat au avut un câştig brut anual mai mare cu 57 lei faţă de bărbaţii care ocupau aceleaşi posturi.

„În România există decalaje ale câştigurilor salariale între femei şi bărbaţi, pe activităţi ale economiei naţionale, cauzate de nivelul diferit de calificare, de poziţia ierarhică la locul de muncă sau de ocupaţia exercitată. De regulă, în cele mai multe dintre activităţile economiei naţionale, diferenţele de câştig salarial (brut şi net) sunt în favoarea bărbaţilor”, se arată în studiul INS.

Diferenţe de 7.500 de lei pe an în favoarea bărbaţilor

Potrivit INS, cele mai mari diferenţe, pe sexe, între câştigurile salariale medii brute anuale din anul 2014 se înregistrează în grupa specialiştilor în diverse domenii de activitate, ecartul fiind mai accentuat în 2014, de până la 7.417 lei pe an, în favoarea bărbaţilor. De asemenea, în 2015, în intermedieri financiare şi asigurări, femeile realizau un câştig salarial mediu lunar brut cu 1.994 lei mai mic decât al bărbaţilor, iar net cu 1.475 lei.

„Câştigul salarial mediu brut anual este în relaţie direct proporţională cu nivelul de educaţie al salariaţilor, însă, indiferent de instruire, bărbaţii câştigă, în medie, mai mult decât femeile, iar diferenţele dintre sexe se adâncesc odată cu trecerea la un nivel superior de instruire”, se arată în analiza INS. În anul 2014, femeile care au absolvit programe post-universitare, studii aprofundate, deţin titlul de doctor sau au studii postdoctorale au câştigat, în medie, cu 19,1% mai puţin decât bărbaţii.

Totodată, diferenţele de câştig salarial mediu brut anual pe sexe se accentuează la grupele superioare de vârstă. Potrivit INS, în cazul muncitorilor calificaţi, media câştigului salarial anual brut obţinut de bărbaţii din grupa de vârstă de 55-64 ani a fost cu 6.001 lei mai mare decât au obţinut femeile din aceeaşi grupă de vârstă. Cu toate acestea, cea mai mare diferenţă între sexe se înregistrează în grupa de vârstă 25-54 ani la specialiştii în diverse domenii de activitate.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...