Paradoxul războiului? Ucraina folosește tot mai mult carburant făcut din petrol rusesc în războiul cu Rusia

Tancurile ucrainene funcționează din ce în ce mai mult cu carburant care provine din țiței rusesc, în ceea ce ziarul german Handelsblatt descrie ca fiind un "paradox al războiului".
Ion Dobreanu - joi, 27 iul. 2023, 18:14
Paradoxul războiului? Ucraina folosește tot mai mult carburant făcut din petrol rusesc în războiul cu Rusia

Potrivit autorităților vamale ucrainene, Kievul importă din ce în ce mai multă motorină din Ungaria și Turcia, țări care prelucrează în mare măsură în rafinăriile lor petrolul provenit din Rusia.

Deși poziția pe piața din Ucraina a grupului maghiar MOLși a furnizorilor din Turcia era deja relativ bună, abia de curând autoritățile vamale ucrainene au raportat o creștere explozivă a importurilor de carburanți, scrie publicația germană.

De exemplu, MOL, companie petrolieră care are legături strânse cu statul ungar, și-a dublat vânzările către Ucraina în ultimele șase luni. Și cum MOL cumpără în mare măsură petrol rusesc pentru a-și alimenta rafinăriile sale din Centrul Europei, este probabil ca acum compania maghiară să fie unul dintre principalii furnizori de combustibili care alimentează blindatele Ucrainei.

În același timp, companiile petroliere care nu-și procură materia primă din Rusia pierd cote de piață în Ucraina, mai precizează Handelsblatt. Asta pentru că MOL are un avantaj competitiv față de alte companii petroliere europene, are o derogare din partea Conmisiei Europene de la embargoul petrolier impus Rusiei și poate continua să-și aprovizioneze rafinăriile cu petrol rusesc.

Pe de altă parte, dacă livrările din Ungaria nu au fost până acum prea mult în atenția publicului, Turcia nu a ascuns faptul că beneficiază în mare măsură de importurile de petrol din Rusia pentru a-și alimenta rafinăriile.

Ucraina este aproape în întregime dependentă de importurile de combustibil. Cu toate astea,  în țara atacată de Rusia nu există aproape niciun fel de penurie , chiar dacă atacurile rusești asupra infrastructurii de energie și-au lăsat amprenta, mai arată ziarul german.

De exemplu, mai ales iarna trecută, Occidentul a furnizat Ucrainei numeroase generatoare diesel mobile pentru a alimenta cu energie electrică spitalele și alte clădiri publice. Pentru că o o furnizare descentralizată este mai fiabilă în astfel de situații decât cea clasică, prin marile centrale termoelectrice, care pot fi paralizate relativ ușor de atacurile cu rachete.

Handelsblatt arată că Ucraina este destul de bine aprovizionată cu motorină, deoarece, în economia de război, multe companii și-au redus operațiunile sau le-au oprit complet.

Experții estimează astfel un consum de produse petroliere în scădere probabil cu 40-50%, în ciuda nevoilor enorme ale armatei.

Acest lucru este confirmat și de directorul grupului consultativ de la Kiev „A-95”, Sergiy Kuyun. El vorbește despre faptul că că aprovizionarea cu energie este în repzent „deosebit de bine organizată”.

Asta și pentru că Ucraina beneficiază de la începutul războiului de un număr mare de noi rute de livrare. „Livrările de combustibil se fac în principal pe calea ferată prin Polonia”, spune Michael Paszkowski, analist la Institutul Europei Centrale (IES) din Polonia.

„Combustibilul intră în țară din Slovacia și Ungaria prin conducte și mai există motorina expediată din România și transporattă apoi pe calea ferată până în Ucraina.”

Înainte de invazia rusă, Ucraina mai avea o singură rafinărie funcțională din cele șase pe care le deținuse anterior. Însă aceast, rafinăria de la Kremenchuk, care acoperea aproximativ 30% din necesarul de combustibil al Ucrainei de dinainte de război, era considerată încă de atunci ineficientă și procesa în principal petrolul intern și țițeo importat din Azerbaidjan. În aprilie 2022, unitatea a fost grav avariată în urma unui atac rusesc cu rachete.

 

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...