Parcul de centrale nucleare din UE necesită o modernizare importantă în domeniul securităţii

Economica.net
02 10. 2012
nuclear_73694000

Investiţiile necesare sunt evaluate la o sumă cuprinsă între 11 şi 25 de miliarde de euro, potrivit unui raport obţinut de AFP.

Comisarul însărcinat cu Energia, germanul Gunther Oettinger, va prezenta aceste concluzii joi, într-o conferinţă de presă, a anunţat marţi Pia Ahrenkilde Hansen, o purtătoare de cuvânt a CE.

Documentul de 25 de pagini nu cuprinde nicio informaţie nouă pentru Guvernele celor 14 ţări care produc energie nucleară, şi anume Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Textul recenzează probleme cu o incidenţă variabilă identificate de către autorităţile din domeniul securităţii naţionale în cursul unor teste de rezistenţă în cazul unei catastrofe naturale sau provocată de către om, ca de exemplu un accident aviatic care privează centrala şi reactoarele acesteia de orice aprovizionare cu energie electrică.

Evaluarea costurilor nu reprezintă, însă, o surpriză. Philippe Jamet, reprezentantul francez al Grupului autorităţilor de reglementare europene în domeniul siguranţei nucleare (ENSERG), care a efectuat testele, a apreciat la un nivel cuprins între 100 şi 200 de milioane de euro de centrală costurile investiţiilor în Franţa, care deţine 58 de reactoare.

Toate centralele nucleare din UE prezintă defecte provizorii de funcţionare. Dintre cele 11 puncte identificate ca defecte provizorii sau lipsuri, cele 19 centrale franceze prezintă nereguli într-un număr de cinci până la şapte puncte, în principal în privinţa protecţiei echipamentelor de salvare care urmează să fie utilizate în caz de cutremur sau inundaţie.

Însă toate sunt echipate cu un echipament de recombinare a hidrogenului care permite prevenirea unor explozii de hidrogen, echipament care le lipseşte celor zece centrale din Marea Britanie şi unui număr de cinci dintre cele şase centrale spaniole.

Cele 12 instalaţii germane sunt considerate deficitare în caz de accient grav, unele proceduri fiind considerate insuficiente.

Un număr de 134 de reactoare se află în serviciu, în prezent, în cele 68 de centrale nucleare din 14 ţări UE, iar 111 sunt situate în zone urbanizate unde trăiesc peste 100.000 de locuitori pe o rază de 15 kilometri.