Parcul eolian CEZ a produs aproximativ 35.000 de MW în opt zile de Cod portocaliu
Conform sursei citate, atunci când vântul scade sub 3-4 metri/secundă sau atinge 25 de metri/secundă, turbina eoliană se opreşte pentru a-şi proteja integritatea. În aceste condiţii, latura extremă a condiţiilor meteorologice poate provoca deficienţe în funcţionarea parcului eolian în limite normale.
„O astfel de situaţie a fost înregistrată la începutul anului, pe fondul Codului portocaliu de vânt la nivelul judeţului Constanţa, când s-au înregistrat rafale de vânt şi de 35 şi de 40 de metri/secundă, valori ce se află la limita superioară de funcţionare a parcului eolian. Patruzeci de specialişti CEZ au ţinut frâiele celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa pe perioada celor opt zile de Cod portocaliu. Vântul puternic din acea perioadă a fost transformat de cele 240 de turbine eoliene în aproape 39.000 de MW de energie curată. Mare parte dintre acestea au funcţionat continuu datorită sistemului optimizat, producând suficientă energie verde încât să acopere 15% din consumul de energie electrică al României”, se menţionează în comunicat.
România are cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, construit de Grupul CEZ în România în zona Cogealac/Fântânele, judeţul Constanţa. Parcul eolian are o capacitate totală de 600 MW şi 240 de turbine de 2,5 MW, iar valoarea investiţiei se ridică la 1,1 miliarde de euro. Construcţia parcului a fost finalizată în anul 2012.
Sursa: AGERPRES