Parcul eolian de 66 MW din Galați al danezilor de la Eurowind, faza ultimelor hârtii: ANRE urmează să emită autorizația de înființare

15 01. 2024
eolian-doi

„Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea EWE FRUMUȘIȚA SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) EWE Frumușița”.

Acesta este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței Comitetului de Reglementare al ANRE care va avea loc în 17 ianuarie.

Potrivit Termene.ro, EWE Frumușița S.R.L. este o companie cu sediul în București controlată de compania daneză Eurowind Energy, care derulează mai multe proiecte în sectorul energiei regenerabile din România. Compania derulează proiectul unui parc eolian de 66 MW în județul Galați care are deja semnat contract de racordare la rețeaua operată de Distribuție Energie Electrică România (DEER).

Oamenii din industrie spun că, la momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

Eurowind este un dezvoltator de proiecte regenerabile din Danemarca, cu activități pe mai multe piețe. Potrivit ultimelor date de pe site-ul său, compania are un portofoliu masiv de proiecte în România, de 4.000 MW, dintre care 108 MW sunt în construcție. Eurowind este prezentă pe piața din România încă don 2011.

Compania are în operare deja trei parcuri fotovoltaice în România, iar printre proiectele aflate în stadiu avansat se numără un parc eolian de 48 MW amplasat la Pecineaga, județul Constanța, a cărui construcția a debutat vara trecută și care va deveni operațional în prima jumătate a lui 2205 și un parc agrivoltaic de 70 MW în Teiuș, Alba, a cărui construție a început toamna trecută.

„Portofoliul nostru a crescut de la 3 GW la 4 GW într-o lună şi credem că vom putea pune în funcţiune 80% din această capa­ci­tate. Nu luăm proiecte fără a avea contracte cu proprietarii de terenuri. Anul viitor vom pune în funcţiune primii 120 MW, şantierul deja a început“, spunea în martie 2023 Joachim Steenstrup, director external affairs şi strategie în cadrul Eurowind Energy, citat de Ziarul Financiar.