Parcul industrial Tetarom din Cluj a atras investiții de 1,2 miliarde de euro și 14.400 de noi locuri de muncă în fabrici

17 11. 2021
Tetarom (2)

Tetarom SA a fost fondată în noiembrie 2001 de către Consiliul Județean Cluj, iar în 20 de ani de activitate a ajuns să opereze patru milioane de mp de teren pe teritoriul a trei parcuri industriale, operaționale în totalitate. În prezent, în cele trei parcuri Tetarom funcționează circa 130 de companii, care au reușit să atragă investiții totale în valoare de  aproximativ 1,2 miliarde de euro. În acest fel, au fost create circa 14.400 de noi locuri de muncă pentru clujeni.

În Romînia, 100 de parcuri industriale au primit acest titlu de la Ministerul Dezvoltării. Toate cele 100 de parcuri însumează 3.383 ha și au atras 1.518 operatori economici, cu peste 76.000 de salariați.

Ce urmează la Tetarom

Consiliul Județean a demarat construirea atât a unui nou parc industrial pe teritoriul administrativ al comunei Feleacu, dar și a unui parc științific, numit Tetapolis. Și, pentru că cererile s-au înmulțit, autoritățile locale au decis edificarea parcului industrial Tetarom V.

Tetarom, sau Transilvania Echipamente și Tehnologii Avansate produse în România, a pornit cu un singur parc, cel din zona Hoia, denumit astăzi „Tetarom I”. Parcul are o suprafață de 32 de ha, iar Tetarom II are o suprafață de 12 ha. Cea mai mare suprafață o are Tetarom 3, construit la Jucu, de aproape 155 de ha. Tetarom IV este în proces de construcție, iar terenul aferent este de 85 de ha.

„Tetarom s-a dovedit a fi un model de mare succes, un catalizator al dezvoltării economice a întregului județ. Conceptul de business promovat, facilitățile oferite investitorilor dar și excelenta colaborare dintre mediul public și cel privat au avut un rol esențial în evoluția favorabilă a Clujului și în consacrarea acestuia drept una dintre cele mai dinamice  și inovative regiuni ale Europei”, spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Potrivit unei analize recente, Tetarom ocupă locul I la nivel național din punctul de vedere al profitabilității capitalului investit raportat la costul/loc de muncă creat, cu o valoare de 1.500 de euro. 

100 de parcuri industriale

Parcurile industriale care primesc această titulatură de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) beneficiază de anunite scutiri de impozite și alte facilități, precum scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial; scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial sau scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial.

România are de anul acesta 100 de parcuri industriale, dezvoltate atât de autorități locale, cât și de către investitori privați. Titlul de parc industrial cu numărul 100 a fost acordat în luna octombrie a acestui an dezvotlatorului CTP, pentru un teren în suprafață de 6,36 ha din comuna Ghiroda (județul Timiș).