Paris Motor Show 2024: Renault 4 mizează pe îmbinarea între retro și futurism

Francezii de la Renault au prezentat astăzi la Mondial de l”Auto 2024 un al doilea model din seria vehiculelor electrice inspirate din bogata sa istorie. După citadinul 5, a venit rândul versatilului 4.
Robert Stan - mar, 15 oct. 2024, 00:40
Paris Motor Show 2024: Renault 4 mizează pe îmbinarea între retro și futurism

Anunțat în 2022 prin conceptul 4EVER Trophy, Renault 4 E-Tech electric se bazează pe ADN-ul modelului original din anii ”60 pentru a se reinventa ca mașină compactă versatilă și modernă.

Renault 4 E-Tech electric combină spațiul excepțional al portbagajului cu un aspect modular nou pentru acest segment. Acesta include 420 de litri cubi de spațiu, un prag cu încărcare redusă, compartimente de depozitare ingenioase, o banchetă spate rabatabilă și un scaun pentru pasager rabatabil – o premieră pentru un vehicul electric Renault. În același timp, garda a sol mare și sistemul avansat de control al tracțiunii Extended Grip asigură o călătorie fără probleme, atât pe asfalt, cât și pe teren accidentat. Toate acestea, alături de spațiul mare din interior, centrul de greutate coborât, țuncția One Pedal și autonomia de până la 400 km au fost posibile datorită platformei dedicate AmpR Small a grupului francez.

„Cu Renault 4 E-Tech electric, Renault își continuă eforturile de a aduce vehiculele electrice în mainstream în Europa. Acest ultim model completează o gamă deja largă, cu Megane, Scenic, Renault 5 E-Tech electric. Dar ne lipsea un model compact cu spațiu interior suficient. Acum îl avem o dată cu acest model versatil, funcțional, modular, cu un portbagaj mare, ușor de încărcat. O mașină capabilă să satisfacă o varietate mare de nevoi de zi cu zi. Este o mașină electrică în ton cu vremurile sale, cu o serie de tehnologii utile pentru condus și confort”, consideră Fabrice Cambolive, CEO al mărcuu Renault.

Grila frontală este primul aspect care atrage atenția. Puternic inspirat de varianta originală Renault 4, acesta este totuși unic prin conturul iluminat și logo-ul Renault în centru. Fabricată dintr-o singură bucată (1,45 m lungime), este o premieră mondială în industria auto. În spate, stopurile din trei părți capătă o nouă viață. Cu linii moderne și o semnătură LED distinctivă, designul amintește de forma tip capsulă din anii ’60.

La fel ca recentele vehicule Renault, Renault 4 E-Tech electric este plin de inovații tehnologice. Aceste caracteristici oferă un nou tip de experiență la bord, bazată pe simplitate, confort, conectivitate și siguranță. Modelul este dotat cu tehnologie avansată în ceea ce privește confortul și siguranța, inclusiv Active Driver Assist pentru conducerea asistată de nivel 2, nu mai puțin de 26 de sisteme de asistență la conducere și My Safety Switch. Această funcție populară pe noile modele Renault permite șoferilor să-și activeze setările preferate pentru cinci ADAS prin simpla atingere a unui buton. Pentru o siguranță sporită, noul sistem de frânare dinamică combină frânarea și ESP în același modul reducând astfel la jumătate timpul de reacție. Alte funcții includ Fireman Access și alerta de ieșire sigură a pasagerilor, precum și Safety Score și Safety Coach, deja disponibile pe Scenic și Renault 5 E-Tech electric.

Renault 4 E-Tech electric include și serviciile conectate Google, cu sistemul multimedia OpenR Link, precum și avatarul „Reno”. Conectat la chatbot-ul de inteligență artificială ChatGPT, Reno are rolul de a ajuta clienții să înțeleagă și să utilizeze mașina pe care o conduc.Modelul Renault are și un nou încărcător bidirecțional AC de 11 kW compatibil cu tehnologiile V2L (vehicle-to-load) și V2G (vehicle-to-grid).

Renault 4, două baterii, două motoare

Cu o lungime de 4,14 metri, Renault 4 E-Tech electric este gândit ca vehicul poziționat la nivelul superior al segmentului B. Mai lung și mai înalt decât Renault 5, noul model are un ampatament de 2,62 m și o înălțime de 1,57 m.. Garda la sol este de 18,1 cm, cu 1,2 cm mai mare decât cea a Captur.

Mașina va fi comercializată din 2025 în trei variante de echipare, Evolution, Techno și Iconic, toate având un portbagaj de 420 de litri care poate fi extins prin rabatarea banchetei din spate ș chiar a scaunului din dreapta-față.

Renault 4 E-Tech electric este primul vehicul Renault care dispune de funcția One Pedal. Disponibilă de la echiparea Techno în sus aceasta maximizează frânarea regenerativă atunci când șoferul eliberează pedala de accelerație. Vehiculul decelerează și se oprește fără ca șoferul să frâneze.

Renault 4 E-Tech electric va putea fi comandat cu baterie de 40 kW și motor de 90 kW (120 CP), versiune care are o autonomie de circa 300 km, sau cu o baterie de 52 kWh și un motor de 110 kW (150 CP) care asigură parcurgerea a circa 400 km cu o singură încărcare completă.

Varianta cu motor de 90 kW are în dotare un sistem de încărcare DC de maximum 80 kW și unul AC de 11 kW, în timp ce pentru cea cu 110 kW este disponibil un sistem care permite încărcarea bateriei cu până la 100 kW (DC) sau cu 11 kW (AC).

Motorul de 110 kW (150 CP / 245 Nm) al Renault 4 E-Tech electric este același ca pe Renault 5 E-Tech electric. Cu acesta, mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 8,5 secunde și de la 80 la 120 km/h în mai puțin de 7 secunde. Viteza maximă este limitată electronic la 150 km/h.

Renault 4 E-Tech electric include în mod natural OpenR Link și serviciile Google încorporate. Este, de asemenea, al doilea vehicul din gamă care dispune de avatarul „Reno”, un amic virtual util de călătorie, împreună cu ChatGPT.

La fel ca la Renault 5 E-Tech electric, fratele său mai mare dispune de alerte pentru atenționarea șoferului și frânare automată de urgență la mersul în marșarier, precum și senzori față cu menținerea benzii, senzori spate cu menținere benzii și alertă de ieșire sigură a pasagerilor. Aceste sisteme de asistență la conducere sunt rareori întâlnite în segmentul B și chiar depășesc cerințele noului GSR II (General Safety Regulation II). De asemenea, este inclusă alerta care avertizează șoferul sau pasagerii despre prezența traficului în apropiere atunci când coboară din mașină.

La drum, Active Driver Assist este o delegare de conducere de nivel 2 care combină controlul inteligent al vitezei de croazieră adaptiv cu funcția Stop & Go și asistența la centrarea benzii. În plus, pentru a îmbunătăți siguranța vehiculului și a ocupanților săi după un impact inițial, sistemul de frânare automată post-accident blochează automat frânele vehiculului în caz de coliziune. Acest lucru reduce consecințele oricăror coliziuni secundare și potențialul impact suplimentar. Safety Score și Safety Coach completează lista lungă de ajutoare la conducere.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul militar francez pentru Ucraina va depăși 2 miliarde de euro în acest an
Ajutorul militar francez pentru Ucraina va depăși 2 miliarde de euro în acest an
Ajutorul militar francez pentru Ucraina va depăşi 2 miliarde de euro în 2024, în special datorită utilizării dobânzilor la activele ruseşti îngheţate, dar nu va atinge suma maximă de 3......
Temperatură scăzută în relațiile dintre Ottawa și New Delhi. India și Canada au anunțat expulzarea reciprocă a șase diplomați
Temperatură scăzută în relațiile dintre Ottawa și New Delhi. India și Canada au anunțat expulzarea reciprocă a șase ...
India a anunţat luni expulzarea a şase diplomaţi canadieni de rang înalt, la scurt timp după ce l-a rechemat pe înaltul ...
Prefectul Bucureștiului va ataca în instanță dispoziția de demolare a gardurilor din Piața Unirii emisă de Nicușor Dan
Prefectul Bucureștiului va ataca în instanță dispoziția de demolare a gardurilor din Piața Unirii emisă de Nicușor Dan
Prefectul Bucureştiului, Mugur-Mihai Toader, a anunţat luni seara că va ataca în instanţă dispoziţia de demolare emisă ...
Toți indicatorii operaționali ai Hidroelectrica sunt pe minus la nouă luni, cu o singură excepție: cantitățile livrate în piața de echilibrare de energie, unde prețurile au fost uneori năucitoare
Toți indicatorii operaționali ai Hidroelectrica sunt pe minus la nouă luni, cu o singură excepție: cantitățile livrate ...
Toți indicatorii operaționali ai Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, au stat mai ...