Parisul le cere statelor UE cu programe nucleare să întocmească o foaie de parcurs pentru dezvoltarea energiei atomice

16 05. 2023
Centrala nucleara Franta

La dialog participă delegaţii din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Finlanda, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria, cărora li s-au alăturat reprezentanţi ai Italiei – ţară cu statut de observator – şi Regatul Unit, ca invitat special pentru a contribui la schimbul de experienţă. Britanicii vor prezenta concluziile lucrărilor de pe şantierul de la Hinkley Point, unde EDF construieşte două reactoare nucleare.

Obiectivul reuniunii este determinarea modului în care „domeniul nuclear va contribui la atingerea obiectivelor noastre de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon în următorii 30 de ani”, a declarat presei Pannier-Runacher.

Tot marţi, Adunarea Naţională a Franţei urma să dea votul final pentru proiectul de lege privind relansarea industriei energetice nucleare, reaminteşte AFP.

Ministrul ceh al industriei şi comerţului, Josef Sikela, a explicat înaintea dialogului că subiectul real va fi finanţarea unei dezvoltări mai rapide a tehnologiilor nucleare moderne, ca sursă de energie fără emisii de CO2.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a afirmat că este prezentă la Paris în primul rând pentru a asculta întrebările celorlalţi despre securitatea energetică şi dezvoltarea industrială.

Este a treia reuniune a alianţei constituite pentru protejarea industriei energetice nucleare în contextul eliminării emisiilor de dioxid de carbon, în timp ce unele ţări, cum ar fi Germania, renunţă la această sursă de energie. Totodată – remarcă AFP – este prima oară când evenimentul nu are loc cu ocazia unui consiliu european al energiei.

Pe agendă figurează „construcţia unui lanţ valoric european rezistent şi independent” în industria nucleară, cu sprijinul UE, precum şi sprijinul pentru ţările europene care sunt încă dependente de Rusia, pentru reducerea acestei dependenţe pe baza componentelor tehnologice de care dispune deja Europa, a precizat reprezentanta guvernului francez.

Ţinând cont de constrângerile industriale, ministerul francez de resort apreciază că nu este vorba de acţiuni pe termen scurt. Unele ţări au centrale nucleare ruseşti, fiind astfel dependente de combustibilul din Rusia.

În timp ce încă se negociază locul energiei nucleară în reglementarea europeană cunoscută ca Net Zero Industry Act (pentru o industrie care să nu polueze atmosfera cu emisii de CO2 – n. red.), Pannier Runacher şi-a exprimat dorinţa ca schimburile de idei să ducă la un consens în consiliul european al energiei „pentru integrarea completă a industriei nucleare în strategia energetică a Uniunii”.