Parisul şi Berlinul vor o soluţie pozitivă pentru Grecia în problema datoriei (Cazeneuve)

Franţa şi Germania vor să găsească o soluţie favorabilă pentru problema datoriei greceşti, a dat asigurări marţi premierul francez Bernard Cazeneuve, după o discuţie pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, în condiţiile în care blocajul survenit în ceea ce priveşte ajutorul acordat Greciei stârneşte temeri cu privire la o nouă criză, informează AFP.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 15:48
Parisul şi Berlinul vor o soluţie pozitivă pentru Grecia în problema datoriei (Cazeneuve)

‘Suntem pentru susţinerea Greciei, i-am reiterat acest lucru doamnei cancelar şi am simţit din partea doamnei cancelar o preocupare sinceră de a vedea lucrurile rezolvându-se prin respectarea de către fiecare a responsabilităţilor sale’, a declarat Bernard Cazeneuve în timpul unei întrevederi cu presa la Berlin.

‘Va trebui să continuăm munca începută, care ne-a permis să menţinem Grecia în cadrul zonei euro. Aceasta este o necesitate’, a spus şeful guvernului francez.

‘Acest lucru este însoţit de un proces de dialog şi de control, pentru a monitoriza ca fiecare să-şi parcurgă partea sa de drum în ceea ce priveşte angajamentele’, a amintit totodată Cazeneuve cu privire la reformele ce trebuie realizate de Atena în schimbul ajutorului financiar internaţional.

De mai multe luni, negocierile dintre Atena şi creditorii săi – zona euro şi FMI – bat pasul pe loc, făcând să iasă la iveală spectrul unei noi escaladări în criza datoriilor în întreaga zonă euro.

Poziţia Angelei Merkel, aşa cum a fost ea raportată de Cazeneuve, pare să ateste o oarecare îmblânzire în raport cu ultimele declaraţii făcute de Berlin pe marginea acestui subiect.

Chiar recent ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a ameninţat din nou, după cum a făcut în toiul crizei datoriei greceşti în 2015, cu scoaterea ţării din zona euro în lipsa reformelor suplimentare pentru economia sa.

El a exclus o reducere a datoriei greceşti, subliniind că ‘pentru aceasta Grecia ar trebui să iasă din UE’. O ameninţare ascunsă ce a iritat guvernul grec.

Premierul francez a încercat marţi să atenueze declaraţiile lui Schaeuble. ‘Ceea ce contează este ca în final să fie adoptată o poziţie comună’ de Paris şi Berlin, ‘care să fie eficientă şi echilibrată, cum am făcut până în prezent’, a declarat el. ‘Ceea ce contează pentru noi este ca Franţa şi Germania să facă în aşa fel încât să menţină integritatea zonei euro. Acesta este obiectivul pe care trebuie să-l atingem în pofida dezbaterilor din Franţa şi din Germania’, a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria cere o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria cere o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria a informat Bruxellesul la începutul săptămânii despre dorinţa sa de a obţine o derogare de la regulile Uniunii Europene referitoare la azil, urmând exemplul Olandei, o procedură ce......
Criză în pieţele din România – Producătorii agricoli sunt tot mai puţini, avertizează preşedintele AAPR. Care sunt cauzele
Criză în pieţele din România – Producătorii agricoli sunt tot mai puţini, avertizează preşedintele AAPR. Care ...
Numărul producătorilor care îşi expun mărfurile în pieţele din ţară este într-o continuă scădere, afirmă preşedintele ...
Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni a primit ultimul aviz înainte de a ajunge în Guvern. 93 kilometri, 5,3 miliarde de euro
Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni a primit ultimul aviz înainte de a ajunge în Guvern. 93 kilometri, ...
Astăzi au fost avizați în ședința Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și ...
Contracte de peste 500 mil. lei prin programul “Anghel Saligny”, semnat azi de ministrul Dezvoltării
Contracte de peste 500 mil. lei prin programul “Anghel Saligny”, semnat azi de ministrul Dezvoltării
Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea a semnat, astăzi, 29 de noi contracte de finanțare prin Programul Național ...