Pariul eMAG cu Freshful: 130.000 de clienți unici în anul financiar 2023. Continuă investițiile în centrul logistic, flotă și zona digitală

14 04. 2022
freshful_legume fructe

eMag, liderul pieței comerțului online din România, este cu ochii pe un nou centru logistic în București, face achiziții de autoturisme, inclusiv electrice, pentru flota proprie, investește în noi tehnologii  și are în plan să suplimenteze personalul implicat în activitățile de livrare cu peste 100 de persoane până în aprilie 2023. Scopul este creșterea accelerată a numărului de clienți ai platformei Freshful pe care compania a inaugurat-o în octombrie anul trecut, de la 30.000 unici cât este acum, la jumătate de an de la lansare, până la 130.000 în următorul an financiar care începe în cazul eMag cu 1 aprilie.

Retailerul a investit deja 5 milioane de euro, urmând alte zeci de milioane de euro în următorii ani, potrivit lui Andrei Popescu, general manager Freshful. Pentru acest an, „bugetul nu va fi tot de 5 milioane dar sunt sume comparabile”. Retailerul vrea să extindă centrul logistic de la Ștefănești care are acum 10.000 de mp și caută locație pentru un nou centru logistic în București. Pasul următor ar fi extinderea business-ului în orașe cu peste 300.000 de locuitori, precum Timisoara, Iași, Cluj.

Încurajează producătorii locali

Potrivit declarațiilor managementului, compania este cu 15% peste nivelul de business estimat în scenariul optimist pe care l-au creionat înainte de lansare. „Surpriza plăcută a fost că peste 50% din vânzări sunt produse proaspete”, a declarat, într-o conferință, Andrei Popescu, general manager Freshful. Potrivit acestuia, managementul se aștepta inițial să se vândă cu precădere produse non-alimentare sau grele- cum ar fi apa plată.

Compania lucrează momentan cu 550 de furnizori, dintre care 60% sunt producători locali și 20% sunt business-uri mici. Practic 25% din gama de produse listate pe Freshful sunt asigurate de mici producători pe care compania îi încurajează să producă chiar și exclusiv pentru ei.

„Pe mine mă interesează producătorii care fac produse de calitate și gustoase, nu mă interesează să fie mari. Avem  condiții speciale pentru aceștia, precum termene de plată mai scurte. Lucrăm pe bază de parteneriate cu producătorii locali pentru legume și fructe. Vrem să rezerve marfă doar pentru noi, pentru că noi , la rândul nostru, îi promovăm. Ne dorim să producă specific pentru noi, inclusiv produse bio, pentru că 15% din vânzările noastre de legume și fructe sunt bio” a declarat și Arnaud Dussaix, Strategy consultant & Chief Commercial Officer Freshful.

Prețul uleiului se schimbă non-stop

În ceea ce privește prețurile de achiziție ale produselor, consultantul spune că unele se shimbă chiar săptămânal, iar altele lunar. ” La ulei prețul se schimbă non-stop” , a conchis acesta.

De altfel, retailerul susține că este afectat de toate scumpirile, inclusiv la carburant și electricitate, dar încearcă să găsească un echilibru. ” Costul achiziției de marfă a crescut, dar nu foarte mult, depinzând și de categorii. Încercăm un echilibru între creșterea costurilor și creșterea prețurilor” a explicat Lia Butiseacă, CFO Freshful.

Potrivit acesteia, coșul mediu de cumpărături la Freshful este de 250 de lei, comparabil cu cel din offline. La Freshful se vând aproximativ 20.000 de produse, iar 20% dintre clienți revin cu achiziții în mai puțin de 7 zile.