Pariul pe Rusia a adus Raiffeisen pe marginea prăpastiei – Reuters

Mai mult de patru luni, oficialii SUA şi-au sporit avertismentele la adresa Raiffeisen Bank International (RBI) pentru a renunţa la o tranzacţie care, susţineau ei, are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ruşi. În mai, răbdarea Washingtonului s-a epuizat, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 04 iul. 2024, 11:35
Pariul pe Rusia a adus Raiffeisen pe marginea prăpastiei - Reuters

Într-un avertisment scris, care a ajuns în data da 8 mai la bancă, la supervizorul său – Banca Centrală Europeană – şi la Guvernul Austriei, Washingtonul a ameninţat că va bloca accesul la dolari al Raiffeisen, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, o potenţială condamnare la moarte pentru cel mai mare creditor occidental din Rusia, scrie Agerpres.

În câteva ore, Raiffeisen a anulat tranzacţia, anunţată prima dată în decembrie, dar răul fusese făcut, autorităţile americane pierzându-şi încrederea în grupul austriac. Acum, după aproape două luni, presiunile asupra Raiffeisen pentru a-şi reduce legăturile cu Moscova sunt în creştere, atât de la Washington, cât şi de la BCE, susţin sursele.

Raiffeisen şi, implicit, Austria sunt în prima linie în cadrul eforturilor globale ale Statelor Unite de a izola Rusia prin sancţiuni asupra sistemului bancar şi tăind accesul la bunuri occidentale.

Reuters a discutat cu oficiali de rang înalt implicaţi în discuţiile cu SUA, Austria şi BCE, dar şi cu surse care cunosc strategia băncii. Interviurile au arătat că banca rămâne sub presiune imediată pentru a se retrage din Rusia, chiar dacă a renunţat la cumpărarea unei participaţii la firma austriacă de construcţii Strabag, care, susţine Trezoreria SUA, aparţine miliardarului rus sancţionat Oleg Deripaska.

Deripaska a declarat pentru Reuters că răspunsul SUA la această tranzacţie a fost „o aiureală”, iar un purtător de cuvânt al omului de afaceri a reafirmat că „în acest moment Deripaska are un interes zero în Strabag”.

Interviurile au arătat de asemenea că Raiffeisen nu a luat în seamă avertismentele de anul trecut de la autorităţile de reglementare din Europa. Washingtonul ameninţă în continuare că ar putea pedepsi Raiffeisen şi continuă să monitorizeze atent banca, relaţiile sale cu Rusia şi posibilele încălcări ale sancţiunilor, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că schimburile de informaţii cu Trezoreria SUA privind Rusia sunt „în general prietenoase”, iar banca îşi reduce continuu expunerea.

Reprezentanţii Trezoreriei SUA nu au dorit să facă comentarii.

„Raiffeisen şi Austria se joacă cu focul. Chiar dacă ne place sau nu, America are biciul în mână”, susţine Nina Tomaselli, parlamentar austriac de la Verzi, care face parte din coaliţia de guvernare.

Deşi multe guverne occidentale au izolat Rusia, unii politicieni din Austria au fost reticenţi în tăierea legăturilor cu această ţară. Austria încă este dependentă de gazele ruseşti, iar Viena acţionează ca un un hub pentru numerarul din Rusia şi vecinii săi din fosta Uniune Sovietică, printr-o reţea financiară construită după căderea comunismului.

Autorităţile de reglementare din Europa vor ca Raiffeisen să adopte rapid măsuri. În iunie, oficialii BCE au participat la o reuniune a Consiliului de supervizare al băncii şi au cerut creditorului să acţioneze rapid, iar în următoarele săptămâni să prezinte măsurile luate, susţin sursele.

Raiffeisen a informat că a redus volumul împrumuturilor şi plăţilor din Rusia şi ia măsuri pentru a diminua nivelul depozitelor, evaluate la 14 miliarde de euro.

Reprezentanţii BCE nu au dorit să comenteze.

De mai mult de un an, RBI face obiectul analizei Oficiului pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC). Raiffeisen susţine că a renunţat la tranzacţia cu Strabag când nu au fost îndeplinite cerinţele autorităţilor de reglementare, că nu a luat bani şi nu consideră că este în pericol accesul la sistemul financiar american.

Raiffeisen are aproximativ cinci miliarde de euro de capital blocat în Rusia, conform surselor, iar afacerea cu Strabag era menită să deblocheze 1,5 miliarde de euro din acesta. Banca a declarat în mod repetat că intenţionează să părăsească Rusia, dar nu a precizat când ar putea avea loc decizia.

„În loc să se retragă din Rusia, de mai mult de doi ani Raiffeisen caută lacune pentru a reuşi să-şi scoată banii din Rusia”, a declarat Nina Tomaselli.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători introduce noi trenuri pentru călătorii afectați de închiderea drumului de pe Valea Oltului și crește capacitatea de transport a celor deja programate
CFR Călători introduce noi trenuri pentru călătorii afectați de închiderea drumului de pe Valea Oltului și crește ...
CFR Călători a anunțat astăzi că va opera modificări în privința trenurilor pe care le operează pe tronsonul Râmnicu Vâlcea - Lotru - Sibiu în perioada 8.07. - 9.08, ca urmare a......
Washingtonul evită să se angajeze că va susține procesul ireversibil de aderare a Ucrainei la NATO, așa cum a cerut Kievul. Administrația americană preferă o formulare mai puțin categorică
Washingtonul evită să se angajeze că va susține procesul ireversibil de aderare a Ucrainei la NATO, așa cum a cerut ...
Statele Unite ale Americii au promis vineri că summitul NATO de săptămâna viitoare de la Washington se va încheia cu ...
Noul premier britanic Keir Starmer confirmă că va renunța la proiectul de expulzare în Rwanda a migranților ilegali
Noul premier britanic Keir Starmer confirmă că va renunța la proiectul de expulzare în Rwanda a migranților ilegali
Noul prim-ministru al Regatului Unit, Keir Starmer, a confirmat sâmbătă că nu este dispus să continue proiectul precedentului ...
Cum se apără Musk într-un proces de fraudă intentat de mai mulți foști acționari ai Twitter? Spune că greșit pentru că n-a înțeles regulile
Cum se apără Musk într-un proces de fraudă intentat de mai mulți foști acționari ai Twitter? Spune că greșit pentru ...
Miliardarul Elon Musk respinge acuzațiile intentate într-un proces de mai mulți foști acționari ai platformei Twitter, ...