Pariuri pe acţiunile marilor cluburi de fotbal de la bursele europene. Cum pot profita românii
Acţiunile Borussia Dortmund GmbH & Co (simbol BVB la bursa din Frankfurt), ale Juventus Football Club (simbol JUVE la bursa din Milano), sau ale „Galatasaray Sportif Sinai ve Ticari Yatirimlar AS” (simbol GSRAY la bursa din Istanbul”) sunt câteva dintre cele mai cunoscute mari echipe de fotbal listate la bursele din ţările lor.
Patronii marilor echipe de fotbal au ales să se expună la bursele din ţările lor, nu neapărat din nevoia de a se finanţa prin emisiune de acţiuni, cât mai degrabă de dragul suporterilor. În unele cazuri, precum Chelsea sau Manchester United, listarea la bursă a uşurat preluarea lor de către un singur mare investitor.
Tradeville Bucureşti şi SSIF Broker Cluj Napoca sunt printre puţinele case de brokeraj româneşti care sunt dispuse să intermedieze, pentru clienţii lor, tranzacţii cu acţiuni ale marilor cluburi de fotbal, la bursele europene şi nu numai.
Tradeville poate tranzacţiona acţiuni fotbalistice listate pe 14 mari pieţe financiare ale lumii, inclusiv cea din New York, unde este listată, acum, Manchester United, iar SSIF Broker Cluj nu-şi refuză nici o piaţă importantă, potrivit oficialilor celor două firme.
SSIF Broker Cluj este singura casă de brokeraj care este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar Tradeville este cea mai mare casă de brokeraj online şi de produse structurate din România. De asemenea, Tradeville care a adus pe piaţa de la Bucureşti aproape toate titlurile unor mari companii străine.
La bursele lumii sunt multe alte zeci de companii care administrează echipe de fotbal. 23 dintre ele sunt chiar incluse într-un indice bursier fotbalistic pan european, STOXX Europe Football Index.
Listarea la bursă a ispitit chiar şi pe cluburile mici, aşa cum se vede în portofoliul indicelui:
1. AALBORG BOLDSPILKLUB – Danemarca
2. AFC AJAX – Olanda
3. AIK FOOTBALL – Suedia
4. ARHUS ELITE – Danemarca
5. AS ROMA – Italia
6. BESIKTAS – Turcia
7. BORUSSIA DORTMUND
8. BRONDBY IF B – Danemarca
9. CELTIC – Marea Britanie
10. FENERBAHCE SPORTIF HIZMET – Turcia
11. FUTEBOL CLUBE DO PORTO – Portugalia
12. GALATASARAY – Turcia
13. JUVENTUS – Italia
14. LAZIO – – Italia
15. OLYMPIQUE LYONNAIS – Franţa
16. PARKEN SPORT & ENTERTAINMENT – Danemarca
17. Rangers Int Football Club – Marea Britanie
18. RUCH CHORZOW – Polonia
19. SILKEBORG – Danemarca
20. SPORT LISBOA E BENFICA – Portigalia
21. SPORTING – Portugalia
22. TETEKS AD TETOVO – Macedonia
23. TRABZONSPOR SPORTIF YATIR – Turcia
Tranzacţii cu fotbal la bursă
Un investitor are nevoie de ceva mai mult decât de flerul necesar la pariuri sportive. Îi trebuie sigur mai mulţi bani şi măcar răbdarea de a asculta sfaturile unui broker.
Pentru a deveni acţionar la companiile listate care administrează marile echipe de fotbal, un investitor trebuie să plaseze sume relativ mari de bani: cel puţin 10.000 de lei la Tradeville şi 5.000 de euro la Broker Cluj. Altfel nici nu ar putea intra pe burse ca aceea de la Frankfurt sau de la Milano.
Tradeville percepe un comision de tranzacţionare de 0,5% din valoarea rulajului, iar la Broker Cluj comisioanele diferă în funcţie de tipul de cont şi de suma investită. În cazul unui cont online, prin care investitorul îşi introduce ordinele personal în platforma de tranzacţionare, comisioanele pleacă de la 0,15% din valoarea tranzactiei, sau minim 7 euro, pentru plasamente de peste 50.000 de euro, dar pot ajunge până la 0,25% sub acest prag.
Desigur, majoritatea plasamentelor în fotbal sunt sub pragul amintit, care este foarte prohibitiv, de fapt. Plasamente iniţiale de 50.000 de euro în acţiuni fac puţin investitori şi şi mai puţini – în acţiuni fotbalistice. Astfel de sume sunt specifice clienţilor avuţi de tip private banking.
Costul asistenţei specializate a unui broker scumpeşte comisionul până la 0,2% din valoarea tranzactiei, iar în cazul investiţiilor sub 50.000 EUR, comisionul pentru un cont asistat este de 0.4% din valoarea tranzactiei.
Şi specificul investiţiei în fotbal este diferit de cel al altor companii. Analiştii de piaţă de capital adeseori recunosc, adeseori, că riscurile investiţiei în acţiuni fotbalistice nu sunt cu mult mai uşor de administrat decât pariurile sportive.
Totuşi, datele raportate de o companie de la bursă sunt mai consistente, mai precised şi mai sigure decât cele comunicate sau „scăpate” de vreun patron sau „finanţator” de echipă.
În cazul cluburilor listate la bursă, finanţatori sunt acţionarii, care vor, sau eventual nu vor să vină cu bani de acasă pentru a majora capitalul companiei.
Acţiunile echipelor de fotbal
Evoluţia la bursă a cluburrilor de fotbal are probabil componenta emoţională şi subiectivă cea mai puternică dintre toate sectoarele prezente pe piaţă.. Aşa stând lucrurile, din moment ce percepţiile subiective ale pariorilor pot influenţa decisiv cursul acţiunii, devine un factor adeseori decisiv.
După listarea din noiembrie 2000, actuala campioană a Europei, Borussia Dortmund, nu a mai ajuns niciodată la primul său preţ de bursă, de 10 euro / acţiune. După câştigarea din acest an a UEFA Champions League, preţul a crescut peste pragul de 5 euro. Creşterea a fost, totuşi, de circa 25% în câteva zile.
Anul trecut, cea mai mare creştere a înregistrat-o AS Roma care nu a câştigat nimic în Europa, dar băturse un record local istoric.
Evoluţia indicelui bursier Stoxx Europe Football pare iraţională şi nu neapărat sincronizată cu ciclurile economice.
Valoarea de lansare a fost de 100 de puncte în prima zi din 1992 şi a ajuns la maximul istoric de 513 puncte cinci ani mai târziu. Anul 1997 şi următorii aveau să fie unii de recesiune şi de prăpăd pe burse, dar au fost cei mai buni din istoria indicelui.
pe burse,
Fotbalul la Bursă
În 1983, Tottenham Hotspur devenea primul club european de fotbal care se lista pe bursă.
Nouă ani mai târziu erau listate suficient de multe cluburi de fotbal pentru ca să fie nevoie de un indice bursier pan european, STOXX Europe Football, ca să măsoare performanţele acestui segment de piaţă. Au fost şi 40 de echipe de fotbal care s-au aventurat la bursă.
Americanul Malcolm Glazer a preluat Manchester United la Bursă şi a delistat-o. Ulzerior a listat-o din nou dar la New York. Rusul Roman Abramovici a preluat şi delistat Chelsea, iar şeicul a făcut acelaşi lucru cu Mansour bin Zayed Al Nahyan.
Bursa este bună pentru cluburile de fotbal atnci când vor bani de la suporteri, care spre deosebire de investitorii obişnuiţi nu sunt atât de sensibili la indicatorii de performanţă financiară a companiior care deţin echipele respective, nici la mărimea profiturilor sau a dividendelor.
Multe echipe din prima ligă engleză s-au delistat după ce au fost achiziţionate de multimiliardari, precum Manchester United de americanul Malcolm Glazer, Chelsea de rusul Roman Abramovici sau Manchester City de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan.