Parlament: Deputaţii şi senatorii condamnaţi definitiv pentru corupţie nu beneficiază de pensie specială

Deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de parlamentar, a unei infracţiuni de corupţie nu beneficiază de pensia specială, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Statutului parlamentarului adoptat marţi de plenul comun, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 16 iun. 2015, 14:43
Parlament: Deputaţii şi senatorii condamnaţi definitiv pentru corupţie nu beneficiază de pensie specială

Potrivit proiectului de lege, deputaţii şi senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard sau în cazul pensionării pe caz de boală, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizaţie beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

„Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi se plăteşte de acestea. Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz. Nu beneficiază de indemnizaţie deputaţii sau senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitatea de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie”, se arată în proiect.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară’, se precizează în proiectul de lege.

Indemnizaţia de parlamentar urmează să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.

Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor iniţiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei. 

Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat marţi proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi ”pentru”, 124 ”împotrivă” şi două abţineri.

Te-ar mai putea interesa și
UniCredit continuă ofensiva pentru preluarea Commerzbank AG. Italienii şi-au majorat la aproximativ 28% participaţia deţinută la banca germană
UniCredit continuă ofensiva pentru preluarea Commerzbank AG. Italienii şi-au majorat la aproximativ 28% participaţia deţinută ...
UniCredit a anunţat miercuri că şi-a majorat la aproximativ 28% participaţia deţinută la Commerzbank AG, prin semnarea de noi contracte pe instrumente derivate, ceea ce arată intensificarea......
Bursa este pe roșu, în contextul scăderii perspectivei ratingului. Scăderi accentuate la unele titluri
Bursa este pe roșu, în contextul scăderii perspectivei ratingului. Scăderi accentuate la unele titluri
Indicele BET al Bursei de Valori București este în scădere și, la această oră, 19 dintre cele 20 de acțiuni care-l ...
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România în 2024
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România în 2024
2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ...
Ce spune ministrul Finanțelor după revizuirea ratingului de ţară al României anunţat de Fitch
Ce spune ministrul Finanțelor după revizuirea ratingului de ţară al României anunţat de Fitch
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri că perspectiva anunţată de Fitch Ratings privind ratingul României ...