Alegeri parlamentare 2024: până la ora 20:30 au votat aproape 52% dintre alegători LIVE TEXT

Cele aproape 19.000 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis, duminică, la ora 7,00, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi să decidă componenţa noului Legislativ pentru următorii patru ani, scrie Agerpres.
AGERPRES - Dum, 01 dec. 2024, 07:09
Alegeri parlamentare 2024: până la ora 20:30 au votat aproape 52% dintre alegători LIVE TEXT

Actualizare

Până la ora 20:30 au votat 51,9% dintre alegători, potrivit datelor AEP.

Până la ora 19:00 au votat aproape 49% dintre românii cu drept de vot, reiese din datele AEP consultate de Economica.net.

Până la ora 18:30 au votat 47,71% dintre alegători, arată datele AEP consultate de Economica.net.

Victor Ponta: E revoluţie azi; am votat pentru o echipă care ştie să facă lucruri bune

„E revoluţie azi! Prima după 1989. Oamenii au voie să voteze, au voie să scape de 10 ani foarte răi! Eu am votat pentru o echipă care, aici, în judeţ şi în ţară ştie să facă lucruri bune şi sper ca duminica viitoare să fim lăsaţi să votam pe cine vrem noi, nu cum s-a întâmplat acum 10 ani, pe cine vor străinii şi tot felul de ciudaţi. Am încredere că orice revoluţie ne sperie, dar în final ne face bine”, a spus Ponta, care a votat la o secţie din Târgovişte, conform Agerpres.

Până la ora 16:36 au votat 40,3% dintre dintre alegători, conform datelor AEP consultate de Economica.net.

Până la ora 15:05 au votat 33,57% dintre alegători, potrivit datelor AEP consultate de Economica.net.

Până la ora 14:23 au votat 30,4% dintre alegători, arată centralizarea datelor transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, consultată de Economica.net.

Până la ora 14:00 au votat 28,5% dintre alegători, conform datelor transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Acestea pot fi consultate la acest link.

Claudiu Năsui, care deschide lista de la Camera Deputaţilor, a subliniat că alegerile parlamentare sunt „cele mai importante” în prezent, deoarece în funcţie de componenţa viitorului Legislativ va fi stabilit şi Guvernul.

„Parlamentul determină Guvernul. Guvernul determină cât va fi nivelul de taxare, care vor fi regulile după care trăim, determină o grămadă de lucruri. Mesajul meu pentru cei care se gândesc să nu iasă la vot este, totuşi, să iasă la vot, pentru că, în funcţie de ce este astăzi, aşa va arăta Guvernul şi aşa va arăta România. Chiar dacă lor nu le pasă de politică, politicii îi pasă de ei”, a spus Năsui.

Băsescu speră că actualul curs al României va fi menţinut, nu întors ”cu o sută de ani înapoi”

„Am votat cu speranţa schimbării democratice şi a consolidării a ceea ce avem până acum, pentru că avem încă de consolidat şi în zona democraţiei, şi în zona economiei, şi în zona socială. La mulţi ani, România! E foarte important să iasă la vot. Eu i-am îndemnat şi pe Facebook să vină să-şi exercite dreptul suveran de a-şi alege conducătorii, să aleagă conducători care vor să menţină cursul actual al României, nu d-ăştia care vor să-l întoarcă cu o sută de ani înapoi”, a declarat Băsescu, scrie Agerpres.

Până la ora 11:00, au votat duminică, la alegerile parlamentare, 2.214.111 alegători, reprezentând 12,29% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Negrescu: Am votat pentru parcursul euroatlantic al României şi pentru valorile creştine şi naţionale

„Am votat astăzi pentru echilibru, pentru parcursul euroatlantic al României, aderarea completă la spaţiul Schengen, dar şi pentru valorile creştine şi naţionale. La Alba, am ales schimbul de generaţii, oameni tineri şi bine pregătiţi care au decis să se implice pentru dezvoltarea judeţului Alba într-un partid serios şi predictibil care poate oferi o cale sigură României”, a spus Victor Negrescu după ce şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie din incinta Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan”.

Ludovic Orban: Am votat pentru o Românie în care să se pună punct democraţiei de tip iliescian

„Astăzi, de Ziua Naţională, sunt organizate alegeri parlamentare. Haideţi, chiar dacă avem opţiuni diferite, preferinţe diferite, să fim uniţi, uniţi în diversitate şi să sărbătorim cu dragoste de ţară şi faţă de compatrioţi această sărbătoare naţională care consfinţeşte unirea românilor. (…) Astăzi, sigur că am votat pentru a garanta forţa democraţiei, pentru a duce România pe calea dreaptă, am votat pentru libertate, am votat pentru o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, o Românie patria fiecărui cetăţean al său, o Românie în care să se pună punct democraţiei originale de tip iliescian şi capitalismului de cumetrie, care a fost benefic numai pentru unii, să se pună punct parodiei de democraţie care a existat până acum, să asigurăm o democraţie autentică, să întoarcem instituţiile statului cu faţa către cetăţeni”, a spus Ludovic Orban, conform Agerpres.

Până la ora 9:00 au votat duminică, la alegerile parlamentare, 4,44% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, scrie Agerpres.

Emil Boc: România are nevoie de votul dumneavoastră pentru a nu rătăci de la calea europeană

„Am votat pentru partidul care a făcut România Mare şi care a adus România în UE. Am votat pentru un partid care îmbină valorile tradiţionale cu valorile moderne, un partid care îmbină valorile bazate pe muncă, familie, credinţă, comunitate, patriotism, dar şi valorile moderne legate de inovare, utilizarea tehnologiei în folosul oamenilor sau politici verzi nepoluante, care să aducă o calitate mai bună a vieţii pentru fiecare român”, a spus Emil Boc, prim-vicepreşedintele PNL, scrie Agerpres.

Lasconi: Am votat cu încrederea că vom rămâne liberi, vom gândi liberi

„Sunt extrem de importante aceste alegeri şi mă uit cu îngrijorare la ce se întâmplă în Georgia şi ar trebui să ne punem şi noi multe semne de întrebare. Am votat cu o echipă de oameni care chiar pot să facă schimbarea în ţara asta care, de 35 de ani, e condusă de politicieni incompetenţi şi ştiu că ei pot. Îi îndemn (pe români – n.r.) să iasă la vot. Sper să fie aceste alegeri din acest an alegerile cu cea mai mare prezenţă la vot. (…) Haideţi la vot pentru că acum putem să ne apărăm democraţia şi libertatea. La graniţele noastre sunt alţii care îşi apără libertatea şi democraţia cu arma în mână”, a spus Lasconi, conform Agerpres.

Marcel Ciolacu: Românii au astăzi de ales între stabilitate şi haos

„Am votat ca România să fie în continuare şi în spaţiul Schengen şi-n Uniunea Europeană, şi în NATO. Eu cred că astăzi românii au de ales între stabilitate şi haos, între dezvoltare, mai ales pe fonduri europene şi o lipsă a fondurilor pentru pensii şi salarii. Cred că astăzi este o zi foarte importantă pentru noi, românii, să ne continuăm drumul european şi nord-atlantic. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis: Am votat pentru o Românie europeană

„În primul rând, la mulţi ani de Ziua noastră Naţională! Astăzi votăm pentru Parlamentul României. Este un vot foarte important, fiindcă în Parlament se votează legile din România, în Parlament se votează Guvernul. Este foarte important de ştiut cum să ne poziţionăm venind la vot. România, românii au ales calea euroatlantică şi au ales-o bine şi suntem bine integraţi în Uniunea Europeană, suntem bine poziţionaţi şi foarte respectaţi în NATO. Dar ca să rămână aşa trebuie să votăm aşa. Concluzia e – poftiţi la vot! Eu am votat pentru o Românie europeană”, a spus şeful statului, potrivit Agerpres.

El a votat la alegerile parlamentare la Liceul „Jean Monet” din Capitală.

Nicuşor Dan: Am votat un partid care nu pune în discuţie rămânerea României în UE şi NATO

„E votul cel mai important din anul acesta, e votul pentru Parlament şi Parlamentul conduce România. România e o republică parlamentară. Am votat cum am votat de fiecare dată din ’90 până azi. (…) Am votat un partid care nu pune în discuţie rămânerea României în Uniunea Europeană şi în NATO, iar apoi dintre partidele care fac asta am ales unul care a fost corect cu mine tot timpul”, a spus Nicuşor Dan, la ieşirea de la urne.

Actualizare ora 9:24

Un număr de 175.202 alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 9,00, la alegerile parlamentare, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, citată de Agerpres.

Actualizare ora 8:56

Ilie Bolojan (PNL): Am votat pentru o Românie modernă; să fim uniţi în spiritul Zilei Naţionale

„Este o zi importantă şi pentru că astăzi, prin votul lor, românii vor decide pentru mulţi ani de acum înainte direcţia în care se va îndrepta ţara noastră. Am votat astăzi cu gândul la România modernă şi la România europeană. Îi îndemn pe toţi românii să se ducă la vot pentru că fiecare vot astăzi are o mare importanţă. Astăzi votăm nu doar pentru ţara noastră, ci votăm şi oameni şi partide. Am votat atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat cu oameni pe care îi recunoşti nu după vorbele lor, ci după faptele lor. Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate şi pentru ţară”, a declarat Ilie Bolojan, scrie Agerpres.

Liderul PNL i-a îndemnat pe alegători să se prezinte la vot, indiferent de opţiunile lor.

Actualizare ora 8:43

Tanczos Barna (UDMR): Votul nostru este singura soluţie democratică împotriva forţelor extremiste

„Am văzut multe în această ţară, începând din anii ’90, foarte multe forţe extremiste, antidemocratice, să nu lăsăm ca această ţară să facă paşi înapoi în istorie. Trebuie să fim uniţi în faţa acestor forţe şi să ne apărăm. Votul nostru este singura soluţie democratică împotriva forţelor extremiste. (…) Miza zilei de astăzi este să ne apărăm ţara, să ne apărăm rezultatele, să ne apărăm comunităţile în faţa extremismului. Îi invit pe toţi cetăţenii acestei ţări să iasă la vot şi să se apere în faţa acestor forţe oculte şi să ne apărăm ţara, să ne apărăm rezultatele de 35 de ani”, a declarat Tanczos Barna, pentru AGERPRES.

Actualizare ora 8:31 Au votat Simion şi Georgescu

„Am votat cu gândul la Ziua Naţională, la înaintaşi, şi totodată la cei tineri, la copilul meu, Radu, la toţi copiii României. Am votat ca pentru prima oară după 35 de ani să ne eliberăm de lanţuri, de cătuşe, de cei care caută să ne ţină prizonieri în sărăcie într-o ţară bogată. Am votat cu gândul la românii plecaţi în pribegie peste hotare, am votat cu gândul că ei nu sunt nici trădători, nici muncitori necalificaţi. Am votat cu gândul la seniorii noştri, care astăzi sunt umiliţi, la cei care sunt ţinuţi prizonieri, prin vouchere, prin cupoane, prin diferite ajutoare sociale”, a declarat George Simion, scrie Agerpres.

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu a votat, duminică, la scrutinul parlamentar, alături de soţia sa, la o secţie amenajată la o şcoală din localitatea ilfoveană Mogoşoaia.

„La mulţi ani România! Astăzi am votat pentru ca binele să învingă răul, am votat pentru pace, nu pentru război, am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală dedicată total neamului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România”, a declarat Georgescu, scrie Agerpres.

AEP: Până la ora 8,00 au votat 2,37% dintre alegători, scrie Agerpres.

Ştirea iniţială ora 7:09

Fiecare alegător care îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi un buletin pentru alegerea Senatului şi unul pentru Camera Deputaţilor, scrie Agerpres.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.008.555 de cetăţeni.

În ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare.

În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 – 166; Sectorul 2 – 202; Sectorul 3 – 294; Sectorul 4 – 189; Sectorul 5 – 198; Sectorul 6 – 240.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care în ziua votării se află în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Persoanele internate în spitale pot vota cu urna specială dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul sau în municipiul Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află unitatea respectivă.

Şi persoanele reţinute, arestate preventiv sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere votează, de asemenea, prin intermediul urnei mobile.

În ţară, votarea se desfăşoară duminică, până la ora 21,00. La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.

În diaspora, scrutinul parlamentar a început sâmbătă, la ora 7,00.

Peste 8.000 de candidaţi, reprezentând 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale, au intrat în competiţia electorală pentru un loc în Parlament.

Te-ar mai putea interesa și
În 2025, marile companii își vor crește cererea pentru servicii de retenție, upskilling și digitalizare – ARC Consulting
În 2025, marile companii își vor crește cererea pentru servicii de retenție, upskilling și digitalizare – ARC Consulting
ARC Consulting, o companie antreprenorială românească, specializată în recrutarea de membri ai consiliilor de administrație, de manageri executivi și care oferă servicii de diagnoză......
Costul orar al forței de muncă, creștere cu 17,12% în T3 2024 față de T3 2023
Costul orar al forței de muncă, creștere cu 17,12% în T3 2024 față de T3 2023
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creştere de ...
Peste 22,42 milioane de carduri erau active în România, la finele lunii iunie 2024 – date BNR
Peste 22,42 milioane de carduri erau active în România, la finele lunii iunie 2024 – date BNR
Numărul total de carduri active era, la finele lunii iunie 2024, de 22.420.841 de unităţi, în creştere cu 669.038 carduri, ...
IMM România a solicitat prelungirea până la 31 decembrie 2025 a exceptării de la plata taxelor pentru suma de 300 de lei din salarii
IMM România a solicitat prelungirea până la 31 decembrie 2025 a exceptării de la plata taxelor pentru suma de 300 de ...
IMM România solicită prelungirea cu un an, până la data de 31 decembrie 2025, a exceptării de la plata impozitului şi ...