Cu voturile reprezentanţilor alianţei de guvernare dintre Partidul socialist şi cel al etnicilor turci, dar şi cu cele ale ultranaţionaliştilor din Ataka, formaţiune care oficial nu face parte din această alianţă, prevederile legale blocate de şeful statului au putut fi adoptate din nou. Împotriva rectificării au votat doar parlamentarii din partidul GERB, de centru-dreapta.
Din cauza veto-ului, parlamentarii au fost nevoiţi să-şi întrerupă vacanţa de 32 de zile, care va continua acum până la 4 septembrie. Potrivit presei bulgare, o mare parte dintre deputaţi au venit la Sofia de pe litoral special pentru şedinţa extraordinară, urmând să se întoarcă cu zborurile de seară către Varna, în timp ce o altă parte au venit din locuri mai îndepărtate, precum Grecia şi Thailanda.
Votul a fost unul crucial, pentru că potrivit mai multor analişti politici acesta a reprezentat de fapt un vot de încredere pentru guvernul premierului Plamen Oreşarski care ar fi fost nevoit să demisioneze în cazul în care veto-ul nu ar fi fost respins. Conform Constituţiei, veto-ul impus de preşedinte poate fi respins cu voturile a cel puţin 121 din cei 240 membri ai parlamentului bulgar. Partidul Socialist Bulgar şi aliaţii lui din Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce) au împreună 120 voturi. În aceste condiţii, respingerea votului a depins de formaţiunea ultranaţionalistă Ataka.
Conform Constituţiei, în aceste condiţii preşedintele este obligat să promulge legea într-un termen de şapte zile, fără să poată impune un nou veto.
Cel mai important punct al rectificării constă în posibilitatea de a lua un nou împrumut de până la 1 miliard de leva (circa 500 milioane de euro). Preşedintele a afirmat însă că lipseşte transparenţa în ceea ce priveşte modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani. Practic, aceasta înseamnă că guvernul poate cheltui aceste fonduri pentru orice, a spus Plevneliev, în prezentarea argumentelor pentru decizia sa de a recurge la veto.
Câteva sute de manifestanţi s-au strâns vineri în faţa clădirii parlamentului pentru a 64-a zi consecutiv pentru a cere demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii s-au declarat împotriva rectificării şi mai ales împotriva contractării unui nou împrumut. În acelaşi timp, la Sofia au fost aduşi cu aproximativ 70 de autocare câteva mii de susţinători partidului etnicilor turci, care au organizat un miting în favoarea guvernului. Peste 1.700 poliţişti au stat între cele două grupuri pentru a preveni eventuale confruntări.
Premierul Plamen Oreşarski s-a declarat mulţumit de respingerea veto-ului. El a declarat într-o conferinţă de presă la parlament că speră că aceasta va fi ultima rectificare a bugetului pentru anul 2013. La rândul său, liderul opoziţiei Boiko Borisov a făcut o comparaţie între situaţia din jurul parlamentului şi cea din Egipt. Borisov a remarcat că în timpul mandatului său de premier parlamentul a putut lucra liniştit, iar acum nu trece nicio zi fără o prezenţă masivă a forţelor de ordine în jurul legislativului.