Parlamentarii readuc în discuție un proiect de Lege privind sancționarea dublului standard de calitate a produselor. Amenzile ar putea fi până la 4% din cifra de afaceri

25 09. 2023
cumparaturi

Proiectul a fost aprobat de Senat în 2019, dar un an mai târziu parlamentarii l-au retrimis comisiilor de specialitate după dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor. Cu 106 voturi pentru, 103 împotrivă şi o abţinere, parlamentarii au decis atunci ca proiectul de lege să fie  retrimis comisiilor, pentru două săptămâni.

Explicația, după cum apare în stenograma ședinței din data de 13 aprilie 2021, se referă la necesitatea de aștepta apariția a „nu ştiu ce directivă”.

„Haideţi să vă citesc titlul acestei iniţiative – Proiectul de Lege privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori. Deci, dacă cineva încalcă această calitate şi ne livrează produse de calitate inferioară, să-i putem sancţiona – asta presupune această iniţiativă. Ce face coaliţia majoritară (PNL, USR PLUS și UDMR n.red) ? Ne spune că nu trebuie sancţionaţi oamenii aceştia, să avem şi combustibili mai proşti, şi roşii mai proaste, şi alimente mai proaste, pentru că, nu-i aşa… eu ştiu, de ce e bine aşa… Pe de altă parte, înţeleg că vine nu ştiu ce directivă. Păi, eu vă propun ca, până vine acea directivă, să adoptăm această iniţiativă şi să respingem legea… să anulăm legea după ce avem directiva, pentru că până atunci nu avem mecanism de sancţionare a celor care abuzează de calitatea inferioară a produselor.Prin urmare, pentru a nu vă pune în situaţia penibilă de a vota împotriva unei astfel de iniţiative, am să cer retrimiterea, pentru două săptămâni, la comisie. Şi, dacă nu doriţi să venim cu un raport de adoptare în regim de urgenţă, măcar ţineţi-o la comisie până vine directiva, să nu dăm un semnal, din nou, pieţei că, vezi Doamne, ne place dublul standard şi calitatea inferioară la produse”, spunea atunci deputatul PSD Alfred-Robert Simonis.

Menționăm că dublul standard de calitate a produselor este reglementat la nivel Europan prin Directiva „Omnibs” (Directiva 2019/2161) privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme), din noiembrie 2019.

Potrivit Directivei, care a modificat o altă Directivă din 2005 (29/2005), dublul standard de calitate a fost trecut pe lista practicilor comerciale înșelătoare.

„Se consideră că o practică comercială este înșelătoare în cazul în care, analizând faptele, ținând seama de toate caracteristicile și circumstanțele, aceasta determină sau poate determina consumatorul mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în altă situație și în cazul în care implică orice activitate de comercializare a unui bun, într-un stat membru, ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre, deși bunul respectiv are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, cu excepția cazului în care acest lucru este justificat de factori legitimi și obiectivi”.

Citește și

Amenzi de 4% din cifra de afaceri

Conform formei aprobate de Senat, dar cu raport de respingere de la Comisia pentru Agricultură și Comisia pentru Industrii ( în aprilie 2021) și punct de vedere negativ de la Guvern în 2020, prin dublu standard de calitate a produselor și serviciilor pentru consumatori se înțelege o practică comercială care implică introducerea pe piață a unui produs ca fiind identic cu același produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o cmpozișie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar.

Comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz.

Astfel, comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existența  dublului standard se pedepsește cu amendă de maximim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată, se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru șase luni.

În cazul produselor și serviciilor la care s-a constatat dublul standard, se aplică prevederile Legii privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relaia cu consumatorii ( legea 363/2007) și armonizarea reglementprilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor cade în sarcina ANPC ( Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) și după caz ANSVSA ( Autoritatea Națională Sanitară Veterinară).

De altfel, ANPC este, conform proiectului, responsabilă și de recoltarea de probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Cum este reglmenetat acum dublul standard, în România

Legislația ce vizează protecția consumatorului a fost actualizată anul trecut, prin OUG nr. 58/2022, una dintre consecințe fiind faptul că acum există posibilitatea legală de a aplica în domeniul protecției consumatorilor sancțiuni calculate pe baza cifrei de afaceri.

Dacă, potrivit noilor reglementări, o anumită practică afectează consumatorii din mai multe state membre ale UE, sancțiunile aplicabile vor fi cuprinse între 0,1% și 4% din cifra de afaceri anuală a profesionistului în cauză, realizată în anul financiar anterior sancționării, pe teritoriul României.

Totodată, potrivit OUG, se interzice orice activitate de comercializare a unui bun pe teritoriul României, ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre, deși bunul respectiv are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, cu excepția cazului în care acest lucru este justificat de factori legitimi și obiectivi probat cu documente concludente.

Există însă și unele nuanțe. În cazul unei activităţi de comercializare a unui bun pe teritoriul României, ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre, deși bunul respectiv are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, justificată de factori legitimi și obiectivi, printre care cerințe juridice naționale, disponibilitatea sau caracterul sezonier al materiilor prime, strategiile voluntare menite să îmbunătățească accesul la alimente sănătoase și nutritive, precum și dreptul comerciantului de a oferi bunuri de aceeași marcă în ambalaje cu o greutate sau un volum diferit pe piețe geografice diferite, comercianţii au obligația de a pune la dispoziţia consumatorilor informaţii cu privire la aceste situații, ȋntr-un mod care să le permită accesul la acestea, cu privire la diferențierea bunurilor ca urmare a unor factori legitimi și obiectivi, astfel ȋncât această diferențiere să fie poată fi identificată de către consumatori.

Potrivit OUG, amenzile pentru practicile comerciale înșelătoare sunt între  20.000 lei la 100.000 lei.

Citește și