Parlamentul a aprobat înfiinţarea pe teritoriul României a Detaşamentului NATO de Contrainformaţii
‘Înfiinţarea detaşamentului şi dislocarea acestuia pe teritoriul ţării noastre fac parte din efortul aliat de implementare în această zonă a măsurilor de sporire a capacităţii de reacţie la provocările mediului internaţional de securitate, constituind o obligaţie a Comandamentului Aliat’, se arată în raportul comun de admitere aferent scrisorii şefului statului.
Raportul Comisiilor de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost citit în plenul Parlamentului de deputatul Mitică Marius Mărgărit.
În scrisoarea şefului statului se arată că, ‘în baza deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din 2016, în cadrul pachetului de măsuri pentru asigurarea prezenţei înaintate adaptate pe flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice, s-a stabilit constituirea unor structuri de comandă şi control NATO pe teritoriul României’.
‘În continuarea implementării acestor măsuri, structurile NATO responsabile au notificat România despre aprobarea înfiinţării pe teritoriul ţării noastre a Detaşamentului de Contrainformaţii NATO (ACCI Bucharest Detachement – BuDET)’, se precizează în scrisoarea lui Iohannis.
Detaşamentul de Contrainformaţii NATO îşi va desfăşura activitatea pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est din Bucureşti, se mai arată în scrisoarea preşedintelui. De asemenea, în document se menţionează că CSAT a avizat înfiinţarea acestui detaşament pe teritoriul României.
De asemenea, Parlamentul a fost informat despre participarea României la Grupul de luptă privind prezenţa înaintată a NATO din Polonia. În acest sens, senatorii şi deputaţii au luat act, în şedinţa plenului comun de marţi, de scrisoarea preşedintelui Iohannis prin care parlamentarii au fost informaţi că România va participa, începând cu anul 2017, la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia cu o subunitate de 120 de militari şi cu capabilităţile aferente.
‘Grupul de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau conflict. România va asigura rotirea a două contingente naţionale cu un tur de misiune de şase luni, în vederea contribuţiei la acest Grup de luptă. (…) Ministerul Apărării Naţionale va desfăşura demersurile necesare punerii în aplicare a responsabilităţii specifice privind generarea, angajarea, pregătirea, participarea şi susţinerea la misiune, în afara teritoriului naţional, a structurii participante’, se arată în scrisoare.
Fondurile financiare necesare participării forţelor şi mijloacelor Armatei României la această misiune vor fi asigurate din bugetul MApN pentru anul 2017, se precizează în scrisoarea preşedintelui Iohannis.