Parlamentul a ratificat decizia Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 15:48
Parlamentul a ratificat decizia Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro

Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri o scrisoare preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, prin care a cerut adoptarea „cât mai urgent posibil” a proiectului de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului European privind Mecanismul de stabilitate în zona euro.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Deciziei Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv la acea dată, decizia Consiliului European din 25 martie trebuie să fie supusă ratificării de toate statele membre ale UE.

Pe fondul crizei economice actuale din UE, România a susţinut crearea Mecanismului European de Stabilitate şi implicit modificarea limitată a Tratatului în vederea asigurării stabilităţii zonei euro.

România va contribui la Mecanismul European de Stabilitate după ce va adera la zona euro.

În vederea mobilizării fondurilor necesare, Mecanismul european de stabilitate va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea încheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu instituţii financiare sau cu alte părţi terţe.

Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesară modificarea limitată a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU), decizia în acest sens fiind adoptată la Consiliul European din 16 – 17 decembrie 2010.

Mecanismul European de Stabilitate va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară, care vor rămâne în vigoare până în iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
SVolt oprește expansiunea în Europa. Germania, principalul stat lovit de decizia producătorului de baterii pentru mașini electrice
SVolt oprește expansiunea în Europa. Germania, principalul stat lovit de decizia producătorului de baterii pentru mașini ...
Producătorul chinez de celule pentru baterii SVolt renunță complet la planurile sale ambițioase pentru Europa. Decizia reprezintă un eșec major în special pentru Germania....
Ford va reduce bonusurile managerilor companiei ca urmare a performanțelor financiare nesatisfăcătoare – Reuters
Ford va reduce bonusurile managerilor companiei ca urmare a performanțelor financiare nesatisfăcătoare – Reuters
Potrivit unor surse Reuters, producătorul auto american Ford Motor Co va reduce bonificațiile acordate managerilor companiei ...
Cehia a ajuns să importe gaze din Algeria
Cehia a ajuns să importe gaze din Algeria
Republica Cehă a început să importe gaze din Algeria în încercarea de a compensa livrările din Rusia a anunțat joi ...
Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, potrivit ministrului sud-coreean al apărării
Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, potrivit ministrului sud-coreean al apărării
Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, pe lângă trupele nord-coreene trimise acolo pentru a lupta împotriva ...