Parlamentul a respins rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului
Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 – cu 245 de voturi „pentru” şi unul contra, 2019 – 187 de voturi „pentru” şi 23 de voturi contra şi 2020 – cu 242 voturi „pentru” şi 35 împotrivă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunțat că va cere revocarea Avocatului Poporului Renate Weber, ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2018, 2019 şi 2020. El precizat că birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se vor întruni mâine pentru a stabili o reuniune în în care să fie discutată schimbarea din funcție a Renatei Weber.
„Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Ca urmare a acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului”, a declarat Ludovic Orban.
„Mâine dimineaţă am decis împreună cu doamna preşedinte al Senatului Anca Dragu să convocăm birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen. La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a explicat Orban.
Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.
„Astăzi, asistăm la deturnarea scopului existenţei a însuşi Parlamentului României, Parlament care este folosit de actuala majoritate pentru a regla conturi personale, răfuieli politice. (…) Doamna Renate Weber n-a fost niciodată PSD-istă, ci o PNL-istă de frunte, aleasă pe listele PNL pentru Parlamentul European în 2007, în 2009, în 2014 de trei ori. Atunci era foarte bună, pentru că critica PSD, azi nu, pentru că a intrat în conflict instituţional cu majoritatea PNL-istă”, a spus Zetea, care a fost întrerupt de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care l-a rugat să „treacă la subiect”.
„Am o singură întrebare: Când aţi fost ultima dată la Biserică să vă spovediţi păcatele? Pentru că minciuna este un păcat capital, iar Dumnezeu e sus şi nu doarme. (..) Aş avea pretenţia să vă spovediţi măcar voi, PNL-iştii, pentru că de la USR-işti n-am pretenţia asta, pentru că ei au văzut Bisericile doar pe dinafară”, i-a răspuns Zetea lui Orban.
El a adăugat că Avocatul Poporului apără drepturile omului, nu pe ale premierului Florin Cîţu sau ale lui Ludovic Orban.
„Asta îi reproşaţi Avocatului Poporului – că şi-a făcut datoria conform prevederilor constituţionale. (…) Actuala Putere este deranjată că Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la o serie de ordonanţe de urgenţă. (…) Conform legii, majoritatea ar trebui să arate care sunt încălcările legii sau ale Constituţiei ce determină revocarea. Dacă nu există o asemenea demonstraţie, Opoziţia, noi PSD, putem şi vom sesiza Curtea Constituţională. PNL şi USR vor să forţeze schimbarea legii pentru a permite revocarea Avocatului Poporului în orice condiţii, oricând şi oricum”, a susţinut Gabriel Zetea.
Senatorul PSD Titus Corlăţean, care a precizat că intervine într-o şedinţă „în care condiţiile caracterului neregulamentar sunt confirmate”, a susţinut că respingerea rapoartelor, în special a celui din anul 2020, reprezintă doar un pretext „cu iz stalinist” pentru schimbarea Avocatului Poporului.
„Avocatul Poporului este o instituţie de rang constituţional fundamentală pentru orice democraţie de tip occidental şi care trebuie să funcţioneze în deplină şi garantată independenţă. Am citit cu atenţie şi interes, în principal, Raportul Avocatului Poporului pe anul 2020 – an de pandemie şi de restricţii – un document complet, de 124 de pagini, dar şi raportul comun al Comisiilor juridice, document foarte interesant, de 12 pagini şi un pic. Remarc cu apreciere volumul uriaş de activitate al instituţiei Avocatului Poporului şi modul independent în exercitarea competenţelor în domenii esenţiale pentru drepturile şi libertăţile fundamentale”, a arătat Corlăţean.
El i-a întrebat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului dacă au lecturat raportul pe anul 2020, în care sunt menţionate, de exemplu, domeniile în care există cele mai numeroase plângeri ale cetăţenilor români, în total 14.000, precum accesul liber la justiţie, dreptul la sănătate, dreptul la un nivel de trai decent, protecţia copiilor şi tinerilor, dar şi actele de tortură în locurile de detenţie.
„În esenţă, o activitate laborioasă, cu atât de puţine resurse alocate de guvernanţi. Am încercat, pe de altă parte, să înţeleg raţiunea de schimbare a Avocatului Poporului şi acest raport negativ cu privire la activitatea din 2020 este, de fapt, pretextul pentru a proceda la schimbarea Avocatului Poporului. (…) Am simţit un iz a vechilor metehne staliniste din anii ’50, de a acuza cu orice preţ şi de a inventa pretexte, un fel de tribunal al poporului. (…) Este ruşinoasă inventarea unor obligaţii care nu aparţin unei instituţii independente şi de rang constituţional. (…) Noi nu rezonăm ideologic cu doamna Renate Weber, dar avem însă de apărat funcţionarea unor astfel de instituţii independente”, a afirmat senatorul PSD, care a susţinut că cei de la Putere „au fost deranjaţi” că Avocatul Poporului a sesizat neconstituţionalitatea unor măsuri luate pe perioada pandemiei.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a afirmat, la rândul său, că ceea ce se întâmplă în plen „este o continuare a politizării totale şi a acapărării tuturor instituţiilor de stat de către actualul arc guvernamental”.
Deputatul USR PLUS Cristian Seidler a susţinut că Avocatul Poporului „a fost şi este în cârdăşie cu PSD-ul în ceea ce priveşte pensiile speciale”.
„M-aş fi aşteptat ca, atunci când se discută raportul de activitate al Avocatului Poporului, dânsa să fie aici în sală cu noi. Asta denotă încă odată respectul pe care îl acordă funcţiei, respectiv instituţiei Parlamentului. În al doilea rând, pentru că s-a discutat foarte mult despre ceea ce dânsa ar fi făcut în materie de sesizare a Curţii Constituţionalitate, trebuie să ştie, mai ales, cetăţenii care ne urmăresc şi parlamentarii că una dintre atribuţiile cele mai importante ale Avocatului Poporului este sesizarea CCR în ceea ce priveşte constituţionalitatea textelor ordonanţelor de urgenţă. Aici dânsa are o ratare imensă – în 2019 dânsa a făcut tun simulacru de atac la CCR pe Codul administrativ. (…) Avocatul Poporului avea obligaţia de a sesiza CCR referitor la un text aflat în vigoare, prin OUG, despre care se ştia clar din deciziile anterioare ale CCR – 2016 – că sunt neconstituţionale. A ‘ omis’ să facă acest lucru. (…) A fost şi este în cârdăşie cu PSD-ul în ceea ce priveşte pensiile speciale”, a declarat deputatul USR PLUS.
„Asta vă doare cel mai mult – posiblitatea de a ataca la CCR ordonanţe de urgenţă. Acolo este chintesenţa tentativei, pentru că ăsta este primul pas care va fi continuat şi, până la urmă, se va ajunge şi la votarea revocării doamnei Avocat al Poporului, însă asta vă doare – posibilitatea de a ataca ordonanţe de urgenţă, ordonanţe pe care le-a atacat în plină pandemie, atunci când încercaţi să daţi de pământ cu românii, impunând tot felul de restricţii aberante, fără să aveţi cadrul legal necesar pentru a o face”, a replicat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.