Parlamentul a votat Legea bugetului pe 2021

AGERPRES - mar, 02 mart. 2021, 18:54
Parlamentul a votat Legea bugetului pe 2021

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

S-au înregistrat 234 de voturi „pentru” şi 170 de voturi „împotrivă”.

Proiectul de buget a trecut în forma prezentată de Guvern. Nu au fost adoptate amendamente.

Premierul Florin Cîţu a afirmat marţi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că bugetul pe anul 2021 demontează minciunile „socialiştilor de la PSD”.

„Nu pot să nu remarc cum şi-au motivat votul socialiştii de la PSD. Au spus tot, în afară de adevăratul motiv – că au fost tăiaţi de la buget şi nu pot să mai fure. Ăsta a fost singurul argument. În rest – vor ţipa tot anul. În rest – minciuni, minciuni şi iar minciuni”, a spus premierul în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Bugetul pentru acest an este unul robust, realist iar creşterea economiei va fi una de calitate, bazată pe un nou maxim istoric al investiţiilor, a scrie marţi seara ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, pe pagina sa de Facebook.

” Bugetul de stat a fost aprobat! Este un buget al relansării economice, un buget robust, realist. Estimam pentru 2021 o creştere economică de calitate, bazată pe un nou maxim istoric al investiţiilor, în cuantum de 62 de miliarde, respectiv 5,5% din PIB. Prin reducerea deficitului cu 2,6% din PIB, intram pe un traiect al ajustării fiscal bugetare în linie cu recomandările Comisiei Europene. O atitudine fiscal bugetară prudentă este necesară şi aşteptată din partea Comisiei Europene, după ani la rând în care recomandările de ţară nu au fost respectate. Acest comportament responsabil generează încredere, altfel spus este paşaportul României pentru accesul la cele 30 de miliarde de euro din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, de care avem atât de mare nevoie pentru dezvoltare”, a subliniat Nazare.

Ministrul Finanţelor a subliniat, pe de altă parte, că amendamentele propuse de opoziţie reprezentau 12,8% din PIB, respectiv 143,3 miliarde de lei, iar dacă ar fi fost aprobate deficitul bugetar ar fi urcat la 20% din PIB.

„Aş vrea să le mulţumesc tuturor colegilor din minister pentru efortul susţinut din această perioadă. De asemenea, aş dori să le mulţumesc membrilor Guvernului pentru susţinerea proiectului de buget. Au fost şi nemulţumiri, era firesc, important este că am ştiut să trecem peste ele. Nu în ultimul rând, le mulţumesc colegilor parlamentari care au rezistat la maratonul aprobării bugetului şi la asaltul amendamentelor. Am reţinut şi idei bune, le vom avea în vedere, dar per ansamblu, cuantumul amendamentelor opoziţiei a fost de 12,8% din PIB, respectiv 143,3 miliarde. Dacă acestea ar fi fost aprobate în bloc, deficitul României ar fi atins aproximativ 20%, dublul deficitului aferent anului 2020, mult peste orice ţintă agreată cu partenerii europeni. Să fie într-un ceas bun!”, a mai scris Alexandru Nazare.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

S-au înregistrat 234 de voturi „pentru” şi 170 de voturi „împotrivă”.

Proiectul de buget a trecut în forma prezentată de Guvern. Nu au fost adoptate amendamente.

Bugetul general consolidat este construit pe un deficit estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Deputatul Alianţei USR PLUS Tudor Benga a criticat, marţi, în plenul Camerelor reunite, adoptarea bugetului pe anul 2021 fără amendamente, într-un „an pandemic”, apreciind că „Parlamentul joacă an de an aceeaşi operetă”, ceea ce trebuie schimbat.

Tudor Benga a cerut, de la microfon, o intervenţie pe procedură în baza articolului 102 din Regulamentul comun coroborat cu articolul 152 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

„Legea bugetului de stat este probabil cea mai importantă lege pe care o votăm ca parlamentari, în decursul unui an de zile, şi eu n-am cine ştie ce vechime în Parlamentul ăsta, dar am fost aici în legislatura trecută, în care majoritatea PSD şi Dragnea şi Nicolicea şi Iordache au călcat în picioare Parlamentul şi parlamentarismul românesc. Şi la momentul ăla mi-am promis că unul dintre lucrurile pe care va trebui să le facem este să schimbăm fundamental tot ceea ce înseamnă…”, a afirmat Benga, care a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, Ludovic Orban.

Benga a criticat în continuare faptul că legea bugetului de stat trece fără amendamente, apreciind că Parlamentul îşi abandonează astfel „datoria de a controla Executivul”.

„Problema este următoarea: un buget care trece fără absolut niciun amendament adoptat este în esenţă un Parlament care îşi abandonează datoria de a controla Executivul şi suntem într-o situaţie specială. Chiar suntem într-o situaţie specială de an pandemic şi de deficit excesiv, însă problema este în felul următor: an de an Parlamentul acesta joacă această operetă şi o pune în scenă şi trebuie să schimbăm lucrul ăsta, pentru că e un motiv pentru care instituţia asta este la sub 10% încredere a populaţiei şi va trebui să schimbăm lucrul acesta”, a afirmat deputatul USR PLUS.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că bugetul de stat pe anul 2021 este antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim şi antinaţional.

„Antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim şi antinaţional. Ilegitim pentru că aveţi doar un vot peste jumătatea parlamentarilor. Nu reprezintă sub nicio formă voinţa celor care ne-au trimis pe noi în Parlament, iar lucrul cel mai grav, menţionat chiar şi de un deputat din arcul puterii, este că pentru prima oară în 30 de ani acest buget trece fără niciun amendament, nici măcar amendamentele dumneavoastră nu le-aţi votat”, a spus Romaşcanu, în plenul reunit, după votul Legii bugetului de stat pe 2021.

El a adăugat că bugetul pe acest an mai are o premieră „la fel de gravă” – a fost construit „cu zero dialog”.

„Nu v-aţi întâlnit cu partenerii sociali, nu v-aţi întâlnit cu opoziţia, nu v-aţi întâlnit cu cetăţenii, este strict rezultatul unei munci contabile cu o singură destinaţie – prietenii, rudele, nepoţii dumneavoastră, clienţii dumneavoastră, care, din păcate, nu toţi pot vota aici şi şi-au trimis oameni care pot vota această nelegiuire. Pe fond – la educaţie – cel mai mic procent din PIB de după Revoluţie încoace, la agricultură seceta a fost groaznică, trebuia un miliard de lei pentru a le da fermierilor şansa să vă pună mâncarea pe masă.(…) La social – nu alocaţii, nu pensii (…). La sănătate minus 11% faţă de bugetul anului trecut şi marea minciună a acestui buget – investiţiile. Aţi pierdut deja trei luni, nu există proiecte şi probabil că veţi încheia anul aşa cum aţi încheiat şi anul trecut la capitolul investiţii, considerând plăţile făcute pe PNDL ca investiţii majore ale acestui Guvern. Din păcate, nu aşa se construieşte un buget şi în consecinţă nu aşa sunt îndeplinite aşteptările oamenilor care şi-au pus speranţele în noi trimiţându-ne aici. (…) Pentru asta PSD a votat împotriva acestui buget”, a afirmat Romaşcanu.

Bugetul asigurărilor sociale de stat şi întreg bugetul este fundamentat pe o minciună, a afirmat marţi deputatul PSD Marius Budăi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

„După un buget de stat al austerităţii şi al sărăcirii neamului românesc, avem parte şi de un buget al asigurărilor sociale de stat tot al austerităţii, tot al sărăcirii neamului, dar aici avem şi multă multă răutate, dar întreg bugetul este fundamentat pe o minciună. În anul 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost fundamentat pe un câştig salarial mediu brut de 5.426 de lei. Anul 2021 – 5.380. Domnule preşedinte Orban, domnule preşedinte Barna, domnule preşedinte Kelemen Hunor – de la domnul Cîţu nu mă aştept la empatie -, fac apel la dumneavoastră: una din prestaţiile care se plătesc raportate la câştigul salarial mediu brut este ajutorul de deces. Domnule preşedinte Orban i-aţi permis lui Cîţu să ia bani de la copii, de la elevi, de la studenţi, de la salariaţi, de la pensionari, măcar nu îi mai permiteţi să ia bani de pe morţi. De la ajutorul de deces aţi gândit să faceţi economie şi să fundamentaţi bugetul asigurărilor sociale de stat pe o minciună”, a afirmat Budăi, la dezbaterile din plenul reunit pe marginea proiectului legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Printre „minciunile” celor de la putere, el a menţionat majorarea pensiilor despre care au vorbit în programul de guvernare.

„De fapt, ne-a spus premierul Cîţu că programul electoral e una, dar când ajungi la guvernare e alta”, a adăugat deputatul PSD, care a criticat faptul că pensiile nu vor mai fi indexate cu inflaţia.

„Printr-o fumigenă, le tăiaţi dreptul pensionarilor să mai muncească după 65 de ani şi am fi fost de acord dacă era vorba despre acei pensionari cu pensii speciale”, a adăugat Marius Budăi.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...