Parlamentul a votat legea pentru acordarea unei prime de instalare profesorilor care se titularizează în mediul rural

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de Cameră decizională, OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educaţiei, cu unele amendamente care prevăd, prin altele, acordarea unei prime de instalare cadrelor didactice care se titularizează în mediul rural şi a unei indemnizaţii cadrelor didactice cu o vechime de 30 de ani care se pensionează, informează Agerpres.
Economica.net - mar, 28 apr. 2020, 17:39
Parlamentul a votat legea pentru acordarea unei prime de instalare profesorilor care se titularizează în mediul rural

Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 90 de voturi „pentru” şi 40 „împotrivă”.

OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educaţiei şi pentru prorogarea unor termene a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor pe 25 februarie, iar Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat-o, cu unele amendamente, care au fost însuşite marţi de plen.

„Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază în termen de un an de la ocuparea postului, prin concurs, de o indemnizaţie de instalare în cuantum reprezentând echivalentul a trei salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu condiţia de a preda pe post la catedră, în mediul rural, cel puţin cinci ani şcolari. Fondurile necesare pentru plata indemnizaţiei de instalare se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cadrul didactic este obligat să restituie indemnizaţia dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban din motive imputabile lui, precum şi în cazul demisiei”, se arată în actul normativ iniţiat de Guvern şi amendat de Senat.

Un alt amendament adoptat de Senat şi care completează OUG 79/2019 prevede că „personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat pentru dezvoltarea profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice şi curriculare necesare procesului instructiv educativ”.

De asemenea, actul normativ a fost completat cu prevederea potrivit căreia „personalul din învăţământul preuniversitar beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale”.

Examinările medicale periodice şi vaccinarea gratuită se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

„Măsurile active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Ministerului Sănătăţii”, mai stipulează actul normativ amendat.

De aceleaşi măsuri urmează să beneficieze şi personalul din învăţământul superior.

O altă măsură reglementată de Senat prevede că „după o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani, cadrele didactice beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionarii pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”.

Senatorul PNL Mario Oprea a anunţat votul de abţinere pentru că prin amendamentele de fond formulate şi adoptate de Comisia de învăţământ din Senat ar fi încălcat principiul bicameralismului, întrucât nu au fost dezbătute şi de Camera Deputaţilor, primul for sesizat.

La rândul său, senatorul USR Eugen Dircă şi-a exprimat dezacordul pentru modificările făcute, pentru „maltratarea” actului normativ, subliniind că nu este constituţională schimbarea sensului iniţiativei legislative pe parcursul dezbaterii parlamentare.

Şedinţa, condusă marţi din sala de plen de preşedintele interimar, Robert Cazanciuc, asistat de secretarii Ion Ganea şi George Dircă, a avut loc, la fel ca şi cea de săptămâna trecută, cu o prezenţă restrânsă (36 de senatori), majoritatea acestora participând de la distanţă, votul fiind acordat prin telefon.

Te-ar mai putea interesa și
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Producţia economică a Germaniei înregistrează pierderi de până la 146 miliarde de euro pe an din cauza birocraţiei excesive, arată un studiu publicat joi de Institutul Ifo, transmite......
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Dacă noul preşedinte american Donald Trump îşi va respecta promisiunile de a impune tarife la importurile europene, Ungaria ...
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, ...
Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat, ...
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele  Xi Jinping anunţ „un nou coridor uscat-mare” între Asia şi America Latină
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele Xi Jinping anunţ „un nou coridor ...
Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi apariţia unui "nou coridor uscat-mare" între Asia şi America Latină, cu ...