Parlamentul a votat noul președinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară în persoana lui Nicu Marcu, candidatul propus de PNL

Economica.net
24 06. 2020
marcu_ziarul_de_bacau_82928000_53430700

Marcu îşi va începe mandatul pe locul devenit vacant prin demisia lui Leonardo Badea.

El a anunțat tot miercuri că își da demisia din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi. Marcu a trimis o adresa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care anunță că-și depună începând din dată de 24 iunie 2020 demisia uncţia de consilier de conturi – vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Numirea noului preşedinte – membru executiv al Consiliului ASF se va face pe durata rămasă a mandatului început la data de 14 noiembrie 2018, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr. 37/2018 privind numirea membrilor ASF.

Nicu Marcu a primit, marţi, aviz favorabil din partea membrilor Comisiilor economice din Senat şi Camera Deputaţilor, în cadrul cărora a fost audiat.

În favoarea candidatului PNL s-au pronunţat 51 de parlamentari, şase au fost împotrivă şi unul s-a abţinut.

„Salut faptul că ASF, în sfârşit, după o lungă perioadă, are un preşedinte. Acolo lucrurile sunt extrem de complicate. Singurul candidat a fost Nicu Marcu, a obţinut un vot covârşitor, toate partidele au decis să îl susţină. ASF avea nevoie de un şef. Sunt aproape opt luni de zile de când ASF este fără preşedinte. Lucrul acesta s-a resimţit puternic în piaţă. Sper ca din acest moment să punem punct haosului de acolo, iar noul preşedinte să preia hăţurile şi să aşeze lucrurile în ordine, pentru că sunt foarte multe situaţii în care ASF nu face ceea ce trebuia să facă, nu este deloc un arbitru, sunt situaţii în care ASF practic nu există, sunt situaţii în care ASF e chiar de partea celor pe care chiar ar trebui să-i supravegheze şi să-i controleze”, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele Comisiei economice din Senat, social-democratul Daniel Zamfir.

Senatorul PSD a mai precizat că Marcu va fi chemat din nou la Comisia economică, după o lună, pentru a prezenta un plan de redresare a activităţii instituţiei.

„Acum, că avem un preşedinte care s-a angajat să facă ordine la ASF, îi vom lăsa un termen de o lună, perioadă de graţie ca să intre în pâine, să cunoască îndeaproape problemele ASF şi după o lună îi vom solicita prezenţa la Comisia economică, să vedem cu doreşte domnia sa să îndrepte acolo, lucruri care sunt pe o pantă greşită de o bună bucată de vreme”, a menţionat Zamfir.

Acesta a susţinut că ASF stă de multă vreme „pe un butoi de pulbere”, în sensul că lucrurile au luat-o într-o direcţie „complet greşită, referindu-se la piaţa asigurărilor de răspundere civilă, la pensiile private şi la piaţa de capital”.