Parlamentul britanic va trebui să se pronunţe prin vot asupra unui acord cu UE privind Brexit
Premierul britanic Theresa May a afirmat că va invoca articolul 50 până la finalul lui martie anul viitor, ceea ce va marca oficial începerea procedurii de ieşire din UE. Ea a spus că parlamentul va dezbate planurile guvernului, dar a respins o eventuală supunere la vot privind activarea ‘divorţului’ de UE.
Benn, membru al opoziţiei laburiste, a spus că este ‘de neconceput’ ca parlamentarii britanici să nu se pronunţe prin vot asupra acordului final cu Bruxellesul asupra ieşirii din UE.
”Îmi este foarte clar că parlamentul va dori să aibă un cuvânt de spus în legătură cu planul de negociere atunci când va fi el publicat, dar parlamentul va vrea să ia o decizie şi despre un acord final”, a declarat Benn pentru BBC.
”Este de neconceput ca parlamentul să nu trebuiască să-şi folosească suveranitatea… pentru a vedea ce crede despre acord, această negociere complexă, atunci când este finalizat”, a adăugat el.
În urmă cu două zile, un avocat al executivului de la Londra a estimat că parlamentul britanic va trebui ‘foarte probabil’ să ratifice un eventual acord cu Uniunea Europeană referitor la ieşirea din forul comunitar.