Şedinţa parlamentului va începe la ora 14.00, iar la aceasta va participa şi preşedintele Nicolae Timofti. Şeful statului va adresa un mesaj deputaţilor cu privire la situaţia politică din ţară şi va cere sprijinul pentru guvernul condus de Iurie Leancă.
Iurie Leancă a prezentat deja deputaţilor proiectul programului de guvernare. Purtând acelaşi titlu ca şi programul de guvernare a actualului guvern – ‘Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare’ – programul este prevăzut pentru o perioadă de aproximativ 18 luni, până la următoarele alegeri parlamentare. Principalul obiectiv al guvernului propus de premierul desemnat este să aducă procesul de integrare în UE a Republicii Moldova ‘la un punct de ireversibilitate’.
Deocamdată negocierile privind formarea unei coaliţii majoritare care să voteze guvernul nu s-au încheiat, mai existând chestiuni asupra cărora părţile nu au ajuns la un numitor comun. Negocierile au continuat şi în cursul zilei de miercuri, dar nu se cunosc detalii, şi probabil vor avea loc şi în prima jumătate a zilei de joi.
Pentru învestirea guvernului sunt necesare 51 de voturi ale deputaţilor, iar negocierile sunt purtate de Partidul Liberal Democrat (centru-dreapta), al fostului premier Vlad Filat şi al cărui prim-vicepreşedinte este Iurie Leancă, Partidul Democrat (PDM, centru-stânga), condus de fostul preşedinte al parlamentului Marian Lupu, şi de o parte din deputaţii liberali (dreapta). Cele trei grupuri deţin în total 53 de mandate.
Guvernul de la Chişinău condus de Vlad Filat a fost demis prin moţiune de cenzură la 5 martie, în urma unei crize din interiorul AIE. Aceasta a început în luna ianuarie, după ce s-a aflat despre un accident de vânătoare, în care a fost omorât un om şi la care au participat şi demnitari de stat, care au încercat să muşamalizeze cazul. Au urmat mai multe demiteri şi demisii, iar la 13 februarie Filat a denunţat acordul de constituire a AIE.
La 15 mai, Nicolae Timofti l-a desemnat pe premierul interimar şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă să formeze noul guvern, iar termenul limită expiră joi. Dacă parlamentul nu va vota joi guvernul, mai sunt la dispoziţie 45 de zile pentru noi încercări. Dacă nu va reuşi în acest termen, legislativul urmează să fie dizolvat de preşedintele Nicolae Timofti, care va anunţa şi alegeri parlamentare anticipate.