Parlamentul desemnează marţi noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului votează, marţi, membrii noului Consiliu de Administraţie al televiziunii publice, urmând ca aceştia să-l desemneze pe unul dintre ei ca preşedinte-director general, cu un mandat de patru ani.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 06:28
Parlamentul desemnează marţi noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR

Procedura de desemnare a Consiliului de Administraţie este prevăzută în Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune. Astfel, cei 13 membri sunt supuşi aprobării Parlamentului, la propunerea mai multor entităţi: doi sunt aleşi prin vot de către angajaţii TVR, opt sunt propuşi de către grupurile parlamentare, în funcţie de ponderea fiecăruia în Parlament, unul de către deputaţii din grupul minorităţilor naţionale, unul de către Guvern şi unul de către Preşedinţie.

Candidaţii la postul de membru titular al CA, precum şi supleanţii sunt audiaţi în Comisiile parlamentare reunite de cultură, arte şi mass-media, care dau un aviz consultativ pentru fiecare dintre candidaţi. Ulterior, candidaţii sunt supuşi votului în cadrul şedinţei de plen a celor două Camere. Consiliul de Administraţie poate fi validat şi în condiţiile în care are doar nouă membri, în eventualitatea în care unele instituţii nu propun candidaţi.

Preşedintele-director general al TVR este ales de către membrii Consiliului de Administraţie. Durata mandatului CA este de patru ani, dar Consiliul poate fi demis în bloc dacă Parlamentului respinge un raport anual de activitate.

Pentru Consiliul de Administraţie care va fi supus aprobării marţi, din partea sindicatelor TVR au fost propuşi ca membri titulari Monica Ghiurco şi Teodor Gabriel Giurgiu. Monica Ghiurco, născută pe 30 noiembrie 1973, în oraşul Dej, a devenit, în 2002, redactor – prezentator al TVR.

Tudor Gabriel Giurgiu, născut pe 22 ianuarie 1965, este jurnalist. În 1992, a urmat un stagiu la CNN, în Washington, la Larry King Live, după care a devenit realizator de emisiuni la TVR.

Guvernul l-a propus ca membru în Consiliul de Administraţie pe George Orbean, iar din partea Administraţiei Prezidenţiale a fost propusă Christel Ungar Ţopescu ca membru titular. George Orbean a intrat în presă în 1993, ca reporter la radio Contact Ploieşti. A lucrat ca reporter, editor, producător şi manager de proiect. A fost managerul de proiect al postului Digi 24, între 2011 şi 2013. Anterior, a lucrat un an, tot din postura de manager de proiect, la Chişinău, la Jurnal Tv. În perioada ianuarie 2008 – aprilie 2009, a fost producător general la Media Mall. În mandatul lui Stelian Tănase ca preşedinte general al televiziunii publice, George Orbean a ocupat funcţia de consilier, funcţie din care a demisionat.

Christel Ţopescu, născută la Sibiu, a fost aleasă în 2013 coordonator cu atribuţii de producător executiv la Secţia Germană a TVR, după mai mulţi ani în care a contribuit la realizarea emisiunii în limba germană, Akzente.

Irina Radu, Alfred Bulai şi Doina Gradea sunt propunerile PSD pentru Consiliul de Administraţie al TVR. Irina Radu şi-a început cariera la TVR Iaşi pentru ca apoi să ajungă prezentator şi realizator al unor emisiuni din studiourile centrale ale televiziunii publice. A fost director al TVR 1 şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTv. Din septembrie 2015, ocupă funcţia de director general interimar al TVR.

Alfred Bulai este de profesie sociolog, fiind profesor universitar SNSPA, autor al numeroase volume de specialitate. A făcut parte din Agenţia pentru Strategii Guvernamentale în perioada 2006 – 2009. Doina Gradea a fost director al postului Pro TV Internaţional din 2004 până în 2014. La începutul acestui an a semnat un contract de colaborare cu televiziunea publică, pentru redacţia de ştiri.

Liberalii i-au propus pe secretarul executiv al PNL Radu Carp şi pe jurnalista Oana Stănciulescu ca membri titulari. Doctor în drept, Radu Carp este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. Oana Stănciulescu a debutat în presă în 1990 la ziarul „Dreptatea”. Ea lucrat şi la „Ziua”, ProTv, BBC, „Evenimentul Zilei”, Antena 3 şi Realitatea TV.

Debreczeni Hajnal, propus de către UDMR, este consilierul de presă al preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, şi face parte din Consiliul de Administraţie al TVR din 1 aprilie 2014.

ALDE l-a propus pentru funcţia de membru titular pe Cristian Hadji Culea. Acesta este un reputat regizor de teatru, fiind din 2006 director al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Hadji Culea a îndeplinit şi funcţia de preşedinte-director general al TVR în perioada 1998-2002.

Nominalizarea UNPR este Ruxandra Garofeanu. Ea este critic de artă, realizator de emisiuni TV, curator de expoziţii şi director al uneia dintre cele mai importante galerii de artă din România, Artmark.

Din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale a fost propus ca membru titular Raico Cornea, care a mai făcut parte în trecut din Consiliul de Administraţie al televiziunii publice. Cornea lucrează ca jurnalist la TVR Timişoara.

Principala provocare a noului Consiliu de Administraţie al TVR va fi rezolvarea problemelor financiare ale instituţiei. Bilanţul financiar la sfârşitul anului 2015 este unul sumbru: pierderile au însumat 689 de milioane de lei, iar datoriile se cifrează la 770 de milioane de lei.

De altfel, pierderile înregistrate de către Societatea Română de Televiziune au fost unul dintre argumentele care au dus la demiterea fostului preşedinte-director general, Stelian Tănase. Acesta a fost demis de către Parlament pe 23 septembrie 2015, coaliţia guvernamentală de atunci imputându-i nerespectarea planului de redresare financiară a televiziunii, în timp ce opoziţia liberală susţinea că Tănase a fost schimbat pentru ca PSD să controleze politica editorială a postului.

În plenul şedinţei din septembrie 2015, Stelian Tănase a dat vina pentru audienţele reduse ale televiziunii publice pe imixtiunile politice în politica editorială. „Am asistat într-un an şi jumătate la nenumărate acţiuni de imixtiune în politica editorială a TVR care au avut impact negativ asupra audienţelor şi asupra situaţiei economice a TVR”, spunea Stelian Tănase.

Înlocuirea acestuia din funcţie a fost tergiversată timp de mai multe luni de către parlamentarii PNL, care au boicotat lucrările comisiilor de cultură pentru ca raportul de activitate al TVR să nu intre la votul plenului Parlamentului, procedura având însă o eficienţă temporară.

În locul său a fost numită ca director general interimar Irina Radu. Potrivit legii, mandatul unui preşedinte-director general nu poate fi mai lung de şase luni.

În ultima perioadă, s-au căutat în Parlament soluţii la problemele TVR. Una dintre ele este reprezentată de un proiect de lege al unor parlamentari PSD, prin care se separă funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general. Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, care a propus modificarea Legii TVR, alături de alţi 67 de deputaţi şi senatori, afirma că cel care va conduce activitatea curentă a SRTv va fi un director general care nu are nicio legătură cu Parlamentul. „Putem să spunem atunci că acea conducere a celor două instituţii nu mai e politizată. Consiliul de Administraţie (CA) se va ocupa de contracte, nu de activitatea editorială”, spunea Severin, însă proiectul de lege a fost respins, în urmă cu o săptămână, de către Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Forul decizional însă este Senatul.

Un alt proiect de modificare a Legii TVR aparţine ALDE, copreşedintele acestei formaţiuni, Călin Popescu Tăriceanu, precizând că proiectul a fost depus deja la Camera Deputaţilor. Prin acest proiect, Consiliul de Administraţie al TVR va putea cere intrarea în insolvenţă. Iniţiatorii susţin că televiziunea publică trebuie să-şi reducă apreciabil numărul salariaţilor, de la 2.500 la maximum 400. În proiect se precizează însă că procedura de ajustare a cheltuielilor nu poate duce la desfiinţarea studiourilor teritoriale şi a emisiunilor în limbile minorităţilor.

Tăriceanu a menţionat că ar dori ca această propunere legislativă să fie discutată în acelaşi timp cu proiectul semnat de către senatorul PSD Georgică Severin, care propune de asemenea modificarea Legii 41, privind separarea funcţiilor de preşedinte şi director general al SRTV.

„E foarte posibil ca cele două propuneri să fie luate în discuţie din nou, la comisie. Am înţeles că va fi o propunere de retrimitere la comisie a acestei iniţiative a senatorului PSD”, a menţionat, luni, copreşedintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat că va face încă o propunere legislativă, de modificare a timpilor de publicitate pentru TVR, în sensul revenirii la acelaşi nivel cu celelalte televiziuni, în condiţiile în care televiziunea publică are dreptul, în prezent, la 8 minute de publicitate pe oră, iar televiziunile comerciale la 12 minute pe oră.

Tăriceanu a ţinut să precizeze că a avut, duminică, o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, în legătură cu situaţia televiziunii publice.

„Domnia sa a ţinut să spună că, din punctul de vedere al Guvernului, soluţia intrării în insolvenţă a TVR este cea mai potrivită, având în vedere situaţia actuală şi perspectivele (…) În discuţia cu domnul Cioloş i-am adus aminte că Guvernul va trebui să întreprindă şi alte acţiuni, necesare, de dorit, pentru a duce la refacerea veniturilor TVR”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la obligativitatea furnizorilor de energie să factureze taxa obligatorie.

Te-ar mai putea interesa și
Navă în derivă din „flota fantomă” a Rusiei, remorcată într-un port german
Navă în derivă din „flota fantomă” a Rusiei, remorcată într-un port german
Un petrolier încărcat care şi-a pierdut capacitatea de manevră în Marea Baltică în apropierea insulei germane Rugen a fost remorcat în oraşul port Sassnitz....
Papa Francisc, decorat cu medalia prezidenţială a libertăţii de Joe Biden
Papa Francisc, decorat cu medalia prezidenţială a libertăţii de Joe Biden
Preşedintele american Joe Biden l-a decorat pe Papa Francisc cu medalia prezidenţială a libertăţii, cea mai înaltă ...
Report de peste 1,58 milioane de euro la Loto 6/49
Report de peste 1,58 milioane de euro la Loto 6/49
Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc vor avea loc duminică, 12 ianuarie, după ce ...
UPDATE: În ciuda înrăutățirii condițiilor meteo, circulația rutieră se desfășoară fără mari probleme în întreaga țară
UPDATE: În ciuda înrăutățirii condițiilor meteo, circulația rutieră se desfășoară fără mari probleme în întreaga țară
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în dimineața zilei de duminică, nu ...