Update: Parlamentul din Coreea de Sud a votat în favoarea destituirii președintelui Yoon Suk Yeol. Urmează validarea deciziei de către Curtea Constituțională

14 12. 2024
Yoon Suk Yeol

„Am inima grea. Voi depune toate eforturile (…) pentru a asigura o guvernare stabilă”, a declarat pentru jurnalişti premierul Han, care asigură acum preşedinţia interimară.

La rândul său, liderul opoziţiei sud-coreene a salutat sâmbătă destituirea preşedintelui Yoon Suk Yeol, pe care a numit-o „o victorie pentru popor şi democraţie”.

„Demiterea de astăzi este o mare victorie pentru popor şi democraţie”, a declarat Park Chan-dae, liderul grupului Partidului Democrat (principala forţă de opoziţie) din Parlament, imediat după votul deputaţilor.

Impunerea legii marţiale „este o încălcare clară a Constituţiei şi o încălcare gravă a legii”, a spus Park de la tribuna Parlamentului înainte de vot. „Yoon Suk Yeol este creierul acestei rebeliuni”, a spus el.

„Vă îndemn să votaţi pentru demitere pentru a lăsa o lecţie istorică, şi anume că cei care distrug ordinea constituţională vor fi traşi la răspundere”, a mai spus Park. „Yoon Suk Yeol este cel mai mare risc pentru Republica Coreea”, a adăugat liderul opoziţiei.

Zeci de mii de protestatari adunaţi în faţa sediului Adunării Naţionale au izbucnit în urale în momentul anunţului rezultatului votului de către preşedintele Camerei, Woo Won-shik: 204 voturi pentru demitere, 85 împotrivă, 3 abţineri şi 8 buletine de vot invalidate.

Moţiunea pentru demiterea preşedintelui trebuia să obţină cel puţin 200 din cele 300 de voturi pentru a fi aprobată. Opoziţia, care dispune de 192 de deputaţi, a reuşit să atragă de partea sa 12 din cei 108 deputaţi ai Partidului Puterii Poporului (PPP) al lui Yoon.

 

Știrea inițială

Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de demitere împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol (foto), ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP, transmite Agerpres.

Un total de 204 deputaţi au votat în favoarea moţiunii, în timp ce 85 au votat împotrivă. Trei deputaţi s-au abţinut şi opt buletine de vot au fost declarate nule, potrivit rezultatului anunţat de preşedintele camerei.

Zeci de mii de protestatari adunaţi în faţa sediului Adunării Naţionale în aşteptarea votului şi-au exprimat bucuria în momentul anunţării rezultatului, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.

Preşedintele Suk Yeol Yoon este acum suspendat, iar Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a valida sau invalida demiterea sa. Interimatul va fi preluat de premierul Han Duck-soo.

Dacă instanţa va confirma demiterea sa, Yoon Suk Yeol va deveni al doilea preşedinte din istoria Coreii de Sud care a fost destituit, după Park Geun-hye în 2017.

Exista însă şi un precedent de demitere votat de Parlament şi apoi invalidat două luni mai târziu de Curtea Constituţională: cel al lui Roh Moo-hyun în 2004.

Invocând în special dificultăţi în adoptarea bugetului său, Yoon Suk Yeol a uimit ţara impunând surprinzător legea marţială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, înainte de a fi obligat să o abroge şase ore mai târziu, sub presiunea Parlamentului şi a străzii.

Vizat de o anchetă pentru „rebeliune”, lui Yoon, 63 de ani, îi este interzis să părăsească ţara, la fel ca foştilor săi miniştri ai Apărării, Internelor şi comandantului scurtei legi marţiale. Doi înalţi responsabili ai poliţiei au fost, de asemenea, arestaţi.

Sursa foto: Flickr