Parlamentul European a amânat cu un an regulamentul împotriva defrișărilor

Parlamentul European a dat marţi undă verde amânării cu un an a regulamentului împotriva defrişărilor, dreapta renunţând să flexibilizeze şi mai mult acest text care va interzice comercializarea de produse provenite de pe terenuri defrişate, informează AFP.
AGERPRES - mar, 17 dec. 2024, 18:06
Parlamentul European a amânat cu un an regulamentul împotriva defrișărilor

Eurodeputaţii au validat amânarea cu un an a intrării în vigoare a textului, până la 30 decembrie 2025.

Acesta interzice comercializarea în Uniunea Europeană a produselor – cacao, cafea, soia, ulei de palmier, lemn etc. – provenite de pe terenuri defrişate după luna decembrie 2020.

Companiile importatoare, responsabile de lanţurile lor de aprovizionare, vor trebui să dovedească trasabilitatea produselor prin date de geolocalizare furnizate de agricultori, asociate unor fotografii prin satelit.

Această nouă reglementare a provocat proteste din partea firmelor de agrobusiness şi a numeroase state din Africa, Asia şi America de Sud, îngrijorate de costurile suplimentare implicate.

La presiunea Braziliei, Statelor Unite şi chiar a Germaniei, Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a regulamentului.

Propunerea a fost aprobată marţi de Parlamentul European cu o largă majoritate (546 voturi pentru, 97 împotrivă şi 7 abţineri), după ce primise deja acordul statelor membre, în ciuda protestelor unor ONG-uri de mediu.

Greenpeace a criticat amânarea aplicării regulamentului, o ‘întârziere gravă’ în lupta contra defrişărilor, şi se teme de un eventual impact fatal asupra acordului de liber schimb UE-Mercosur.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat recent în Uruguay pentru a finaliza acest acord, care, pentru a fi ratificat, are nevoie de aprobarea a cel puţin 15 state membre ale UE reprezentând 65% din populaţie, şi de o majoritate de voturi în PE.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuție Energie Electrică (DEER) a luat un credit de 200 milioane euro de la BEI
Distribuție Energie Electrică (DEER) a luat un credit de 200 milioane euro de la BEI
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat societăţii Distribuţie Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuţie din cadrul Grupului Electrica, un împrumut în valoare de 200......
ICCJ a atacat la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței prin care se înființează ANRMPSG
ICCJ a atacat la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței prin care se înființează ANRMPSG
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului prin ...
Impozite locale mai mari cu 10,4% în București, în 2025
Impozite locale mai mari cu 10,4% în București, în 2025
Bucureştenii urmează să plătească în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,40%, având în vedere rata inflaţiei, ...
Italia studiază acordul de liber schimb dintre UE și Mercosur, dar nu il va semna fără garanții pentru protejarea agricultorilor europeni
Italia studiază acordul de liber schimb dintre UE și Mercosur, dar nu il va semna fără garanții pentru protejarea agricultorilor ...
Italia studiază în prezent acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Mercosur şi nu îl va semna decât dacă ...