Parlamentul European a aprobat acordul comercial şi pe cel de investiţii dintre UE şi Singapore
Acordul va stimula relaţiile economice şi cooperarea UE cu Singapore, şi va impulsiona comerţul cu Asia de Sud-Est, informează un comunicat al Comisiei Europene.
„Aprobarea de către Parlamentul European a acordului comercial şi a acordului de investiţii între UE şi Singapore reprezintă un moment istoric. Acesta este primul acord comercial bilateral al Uniunii Europene cu o ţară din Asia de Sud-Est, un element de bază în direcţia unei relaţii mai strânse între Europa şi una dintre cele mai dinamice regiuni ale lumii. Stabilim legături economice şi politice mai strânse cu prieteni şi parteneri care, la fel ca noi, cred în comerţul deschis, reciproc şi bazat pe norme. Acesta este încă un acord comercial reciproc avantajos negociat de Uniunea Europeană, care va crea noi oportunităţi pentru producătorii, lucrătorii, agricultorii şi consumatorii europeni, promovând în acelaşi timp cooperarea şi multilateralismul”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
La rândul său, comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a afirmat: „În vremuri nesigure, mai mult ca oricând, avem nevoie de astfel de acorduri. Ele vor ajuta Europa şi Singapore să prospere, dinamizând schimburile noastre comerciale şi consolidând o relaţie deja esenţială. Acordurile vor aduce beneficii lucrătorilor şi agricultorilor, precum şi întreprinderilor mici şi mari de ambele părţi. Ele includ un angajament puternic în favoarea drepturilor omului şi a drepturilor lucrătorilor, precum şi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Acesta este încă un semnal care confirmă menţinerea unui comerţ mondial deschis, echitabil şi bazat pe norme”.
Singapore este de departe principalul partener comercial al UE în regiunea Asiei de Sud-Est, valoarea totală a comerţului bilateral cu mărfuri ridicându-se la peste 53 de miliarde de euro, iar a comerţului cu servicii la 51 de miliarde de euro. Peste 10.000 de companii din UE sunt stabilite în Singapore şi utilizează această ţară ca platformă pentru a deservi întreaga regiune a Pacificului. Singapore este de asemenea principalul beneficiar al investiţiilor europene în Asia, iar investiţiile bilaterale au cunoscut, în ultimii ani, o creştere rapidă: stocurile de investiţii bilaterale combinate au atins 344 de miliarde de euro în 2017.
În temeiul acordului comercial, Singapore va elimina toate tarifele rămase pentru produsele UE şi se va angaja să păstreze neschimbat accesul actual scutit de taxe vamale pentru toate celelalte produse ale UE. Acordul oferă, de asemenea, noi oportunităţi pentru furnizorii de servicii din UE, printre altele, în sectoare precum telecomunicaţiile, serviciile de mediu, ingineria, informatică şi transportul maritim. El va ameliora, de asemenea, gradul de previzibilitate al mediului de afaceri. Singapore a convenit, de asemenea, să elimine obstacolele în calea comerţului în afara tarifelor în sectoarele-cheie, de exemplu, prin recunoaşterea testelor de siguranţă ale UE pentru autoturisme şi pentru multe aparate electronice sau prin acceptarea etichetelor pe care societăţile din UE le utilizează pentru textile.
Acordul privind protecţia investiţiilor va asigura un nivel ridicat de protecţie a investiţiilor şi va garanta, în acelaşi timp, dreptul UE şi al Republicii Singapore de a legifera şi de a urmări obiective de politică publică, cum ar fi protecţia sănătăţii publice, a siguranţei şi a mediului. Acordul va înlocui 12 tratate bilaterale de investiţii existente între statele membre ale UE şi Singapore, instituind un cadru comun şi modern de protecţie a investiţiilor, cu un sistem jurisdicţional în materie de investiţii echilibrat pentru soluţionarea litigiilor în materie de investiţii.
Prin intermediul celor două acorduri, UE a făcut un important pas înainte în stabilirea unor standarde ridicate şi a unor norme exigente aplicabile în cadrul investiţiilor şi al relaţiilor sale comerciale cu Asia de Sud-Est, o regiune cu un ritm rapid de dezvoltare. Acordurile oferă oportunităţi economice enorme, protejând în acelaşi timp în totalitate serviciile publice şi dreptul părţilor de a reglementa. Acordul comercial include, de asemenea, un capitol cuprinzător privind comerţul şi dezvoltarea durabilă, care stabileşte cele mai înalte standarde în materie de muncă, siguranţă, protecţia mediului şi a consumatorilor pentru comerţ şi investiţii între părţi; el consolidează, de asemenea, acţiunile comune cu privire la dezvoltarea durabilă şi la schimbările climatice, conform comunicatului.