Parlamentul European a aprobat prima lectură a proiectului Cerul Unic European
Reforma îşi propune să facă liniile aeriene europene mai competitive, pentru a împărți spațiul aerian mai bine și pentru a reduce poluarea, se arată într-un comunicat de presă.
UE îşi propune astfel să creeze Spaţiului Unic European, ceea ce va duce la reducerea zborurilor cu escală, a duratei zborurilor, dar şi a scăderii consumului de combustibil şi a emisiilor de carbon.
Reforma propusă astăzi privind regulile „cerului unic european”, numite și „SES2+”, le va sintetiza într-un singur regulament UE cu obiectivul de a accelera reforma serviciilor de navigație aeriană, păstrând principiile și scopurile originale ale „cerului unic european”.
Reforma propusă întărește regulile de supraveghere oferind mai multă independență autorităților aviatice naționale. Statele UE ar trebui să încurajeze cooperarea între autoritățile aviatice naționale pentru a coordona mai îndeaproape gestionarea spațiului aerian în Europa și pentru a reduce fragmentarea controlului traficului aerian, spun deputații.
Pachetul de măsuri SES2+ îşi doreşte să faciliteze procesul de stabilire a unor ținte pentru îmbunătățirea serviciilor în domeniile siguranței, reducerii poluării, capacității și raportului cost-eficiență și vor oferi o cooperare mai flexibilă între autoritățile naționale, furnizorii de servicii de navigație aeriană și companiile aeriene, pentru a reduce fragmentarea actuală a gestionării traficului aerian între liniile naționale.
CITEŞTE ŞI Cerul Unic European, aprobat în comisia PE, poate scădea durata zborurilor şi preţul biletelor
Deputații au insistat ca înainte de a avansa către deschiderea spre mai mare competiție a serviciilor de sprijin cum ar fi serviciile meteorologice și cele de informații privind navigația aeriană, ar trebui efectuate mai multe evaluări de impact, cel mai târziu până la 1 ianuarie 2016.
Parlamentul European a votat pentru prima lectură a propunerii legislative pentru a consolida ceea ce s-a făcut până acum și pentru a face transferul către Parlamentul următor. Astfel, deputații nou aleși la alegerile din mai pot decide să nu înceapă de la zero, ci să construiască pe ceea ce s-a făcut în legislatura actuală.