Pe lângă ajutorul pentru Ucraina, bugetul UE pentru perioada 2021-2027, constituit în principal din contribuţiile statelor membre, cuprinde de asemenea circa 15 miliarde de euro pentru acoperirea dobânzilor suplimentare ale împrumuturilor contractate de Comisia Europeană pentru finanţarea fondului de relansare post-pandemie, alte 7,6 miliarde de euro pentru Balcani, Siria, Iordania şi Turcia, circa 2 miliarde de euro pentru gestionarea migraţiei şi protecţia frontierelor etc, scrie Agerpres.
Revizuirea bugetului multianual al UE necesită unanimitatea statelor membre, iar Ungaria s-a opus prin veto la summitul din decembrie. În cele din urmă, premierul ungar Viktor Orban a renunţat la acest veto la un nou summit, pe 1 februarie, fără ca celelalte state membre să accepte principala solicitare a Budapestei, şi anume ca ajutorul financiar european oferit Kievului să fie votat în fiecare an, urmând în schimb să se organizeze anual doar o dezbatere asupra modului în care Ucraina cheltuie aceşti bani.
Odată cu aprobarea dată marţi de Parlamentul European, ultimul pas rămâne acordul final al statelor membre, după care Bruxellesul va putea începe să transfere noile fonduri către Kiev. Prima tranşă din aceste transferuri, de 4,5 miliarde de euro, va fi eliberată în luna martie.
Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.
În acest timp, în SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani.