Parlamentul European a votat pentru ca unele proiecte de gaze naturale să beneficieze de finanțare din Fondul pentru Tranziţie Justă

Economica.net
16 09. 2020
european_parliament_strasbourg_flags_flag_forest_eu_european_union_ue_parliament_architecture_81938700

Uniunea Europeană vrea să lanseze un Fond pentru Tranziţie Justă, înzestrat cu până la 40 de miliarde de euro, în ideea de a ajuta regiunile dependent de combustibili fosili să facă tranziţia la energii mai curate. Însă regulile finale trebuie decise de Parlamentul European împreună cu Comisia şi cu guvernele naţionale, care au apreciat anterior că Fondul pentru o Tranziţie Justă nu ar trebui să finanţeze niciun fel de combustibili fosili.

Marţi, însă, Parlamentul European a votat în favoarea unui amendament care face unele proiecte din domeniul gazelor naturale eligibile pentru finanţare şi urmează să aprobe în mod oficial acest punct de vedere printr-un nou vot care va avea loc miercuri.

Proiectele de gaze naturale care vor fi eligibile pentru finanţare de la Fondul pentru o Tranziţie Justă trebuie să fie în regiuni puternic dependente de cărbune şi să respecte obiectivele UE pentru anul 2030 în domeniul mediului.

Europarlamentarul grec Manolis Kefalogiannis a apreciat că regulile permit „o posibilitate limitată de investiţii în gaze naturale ca un „combustibilul de tranziţie”. Însă alţi europarlamentari au apreciat că cheltuirea de bani publici pentru proiecte din domeniu gazelor naturale contravine promisiunilor făcute de UE anul trecut vizând combaterea „urgenţei climatice”. „Această poziţie nu poate fi explicată opiniei publice”, a spus europarlamentarul german Niklas Nienass.

Atunci când sunt arse în termocentrale, gazele naturale generează jumătate din emisiile de CO2 comparativ cu cărbunele, însă producţia de gaze naturale este asociată cu scurgerile de metan, un puternic gaz cu efecte de seră.

De asemenea, Parlamentul European a anunţat că ţările membre ar trebui să primească bani de la Fondul pentru o Tranziţie Justă numai dacă promit să atingă neutralitatea climatică până în 2050, o condiţie care vizează în special Polonia, singura ţară care până acum nu a acceptat obiectivul UE de a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050.