Parlamentul European a votat un embargo energetic total și imediat pentru livrările din Rusia: gaz, petrol, cărbune

Într-o rezoluție adoptată joi cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri, eurodeputații solicită măsuri punitive suplimentare, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia".
Mihai Nicuţ - joi, 07 apr. 2022, 14:17
Parlamentul European a votat un embargo energetic total și imediat pentru livrările din Rusia: gaz, petrol, cărbune

Aceste măsuri ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

O serie de amendamente care cereau ca formula „un embargo asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz cât de curând posibil” să fie înlocuită cu „un embargo total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz” a trecut şi ea la vot cu 413 voturi pentru, 93 împotrivă şi 46 de abţineri.

Unul dintre aceste amendamente era semnat, printre alte zeci de eurodeputaţi, şi de românii Marian Jean Marinescu, Gheorghe Falcă, Eugen Tomac, Ramona Strugariu şi Traian Băsescu.

Eurodeputata Beata Szydlo, fostul premier al Poloniei, a fost printre cei 93 de eurodeputaţi care au votat împotriva celor trei amendamente, care practic au dus la scoaterea din rezoluţie a formulei „cât de curând posibil” referitoare la importurile de gaz, care dilua acest apel al PE. La votul pe amendamente s-au abţinut şi eurodeputatele din grupul S&D Maria Grapini şi Corina Creţu.

Potrivit listei de vot, eurodeputaţii români nu s-au aflat însă pe lista abţinerilor sau a voturilor împotrivă la votul final asupra rezoluţiei. Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a postat pe Facebook după vot că este „mândru că această rezoluţie pe care am cosemnat-o a fost adoptată cu un asemenea rezultat”.

Rezoluţia prevede, la alineatul 15, un „apel la un embargo total şi imediat asupra importurilor din Rusia de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, renunţarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securităţii aprovizionării cu energie pe termen scurt”.

De asemenea, cere textul rezoluţiei, ar trebui „să se stabilească un plan cuprinzător de acţiune pentru UE privind viitoare sancţiuni şi să se comunice clar liniile roşii şi paşii, măsură cu măsură, pentru a retrage sancţiunile în cazul în care Rusia face paşi pentru restabilirea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţionale şi îşi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

Decizia finală nu e a Parlamentului

Comisia Europeană a decis ieri un embargo doar pentru livrările de cărbune rusesc în statele membre UE, în timp ce pentru livrările de petrol și, mai ales, de gaze, Executivul nu luase o decizie.

Votul de azi al europarlamentarilor nu înseamnă însă că acest embargou total și imediat va fi și introdus, dar este un semnal. Decizia finală va fi a Comisiei Europene.

Implementarea deplină și efectivă a sancțiunilor existente de către întreaga UE și de către aliații internaționali ai UE trebuie să fie o prioritate în prezent, insistă eurodeputații. Aceștia fac apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 și din alte organizații multilaterale, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și altele, „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.

Pentru a eficientiza sancțiunile, Parlamentul solicită excluderea băncilor ruse din sistemul SWIFT, interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE și a staționării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia și interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus. Eurodeputații solicită, de asemenea, confiscarea tuturor activelor „care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați regimului lui Putin, reprezentanților și interpușilor acestora, precum și ale celor din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko”.

Subliniind implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, rezoluția solicită ca sancțiunile împotriva Belarusului să le reflecte pe cele introduse împotriva Rusiei pentru a elimina orice lacune care îi permit lui Putin să utilizeze ajutorul oferit de Lukașenko pentru a eluda sancțiunile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât estimările, precum și a faptului că atât traderii cât și......
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza ...