Parlamentul European adoptă legea împotriva pungilor de plastic. Maxim 40 de pungi de persoană pe an, sau o nouă taxă

Parlamentul European a aprobat marţi legislaţia care vizează reducerea semnificativă a utilizării pungilor de plastic, cele mai folosite ambalaje şi cele mai poluante, potrivit unui comunicat al legislativului european, citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 14:14
Parlamentul European adoptă legea împotriva pungilor de plastic. Maxim 40 de pungi de persoană pe an, sau o nouă taxă

ECONOMICA.NET a scris pe larg despre iniţiativa europeană împotriva utilizării pungilor de plastic.

Conform noii legislaţii, statele UE vor avea de ales între două opţiuni: fie să ia măsuri care să asigure că media anuală de utilizare nu depăşeşte 90 de pungi uşoare pe cap de locuitor până la sfârşitul lui 2019 şi 40 până la sfârşitul lui 2025, fie să se asigure că până la sfârşitul lui 2018 aceste pungi nu vor mai fi distribuite gratuit cumpărătorilor.

Mai mult, Comisia Europeană va trebui să evalueze impactul asupra mediului al materialelor de plastic oxo-degradabile, fragmentate în mici particule şi să propună măsuri potrivite. Până în 2017, Comisia Europeană va trebui să propună măsuri de etichetare şi marketing pentru identificarea la nivelul UE a pungilor de plastic biodegradabile, posibil a se transforma în compost.

Pungile de plastic sunt utilizate frecvent în multe ţări europene, unde acestea sunt distribuite gratuit clienţilor în magazine şi supermarketuri, notează DPA.

„Această lege va crea o situaţie favorabilă pentru toată lumea”, a declarat raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK). „Vorbim despre o problemă importantă de mediu. Miliarde de pungi de plastic sunt aruncate direct în natură, gunoi netratat care afectează natura, peştii, păsările. Trebuie să facem ceva în acest sens”, a adăugat ea, după ce Parlamentul a adoptat în a doua lectură recomandarea sa în sprijinul acordului încheiat cu Consiliul de Miniştri în noiembrie anul trecut.

„Comisia Europeană a spus că statele membre sunt cele care ar trebui să acţioneze, însă în realitate ele nu fac nimic! Ar putea fi economisite, conform estimărilor Comisiei, 740 milioane de euro pe an”, a mai spus ea.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul operațional al Wizz Air, în scădere cu 38% în primul trimestru
Profitul operațional al Wizz Air, în scădere cu 38% în primul trimestru
Cu toate că a transportat mai mulți pasageri și veniturile companiei au crescut, Wizz Air a raportat un profit operațional în scădere cu 38,3% în primele trei luni din anul financiar curent.......
Ce spune ministrul Finanțelor după decizia S&P despre ratingul României
Ce spune ministrul Finanțelor după decizia S&P despre ratingul României
Evaluarea Standard & Poor's validează faptul că disciplina bugetară este nu doar necesară, ci şi posibilă, şi reprezintă ...
Temperaturi extreme în Bucureşti şi alte şapte judeţe – Unde vor fi cele mai ridicate temperaturi la sfârşit de săptămână – prognoză oficială ANM
Temperaturi extreme în Bucureşti şi alte şapte judeţe – Unde vor fi cele mai ridicate temperaturi la sfârşit ...
Bucureşti şi alte şapte judeţe din sudul ţării se află sub Cod portocaliu de caniculă joi, în timp ce mai mult de ...
Kim Jong Un a făcut apel la soldații săi să se pregătească pentru un război adevărat
Kim Jong Un a făcut apel la soldații săi să se pregătească pentru un război adevărat
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut apel la soldații săi să se pregătească pentru un adevărat război în timpul ...