O decizie finală în acest sens este aşteptată pentru 18 mai, dar Parlamentul European pare mai degrabă înclinat să ia o pauza de cel puţin o lună, a indicat joi seara corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Un anunţ oficial privind amânarea ajutorului financiar pentru Chişinău ar putea interveni luni, 15 mai.
Europarlamentarii ar dori să condiţioneze alocarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat din Republica Moldova, de guvernământ, şi Partidul Socialiştilor, apropiat preşedintelui Igor Dodon, conform postului de radio citat.
Pachetul de 100 milioane euro pentru Republica Moldova a fost aprobat de ţările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, la 12 aprilie. O precondiţie formulată atunci a fost angajamentul guvernului moldovean de a respecta ‘sistemul parlamentar pluripartit’.
Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a avertizat săptămâna aceasta că Parlamentul European, unde el este raportor pentru buget, poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care să includă opoziţia şi societatea civilă.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Siegfried Mureşan a mai spus că acţiunile guvernării de la Chişinău sunt monitorizate deosebit de strict de către Uniunea Europeană.
Raportor pentru Republica Moldova, Mureşan a fost cel care a insistat asupra condiţionării ajutoarelor, explicând că vrea să se asigure că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeana îl oferă Republicii Moldova este cu adevărat util, subliniază postul de radio citat în pagina sa electronică.
Ajutoarele Uniunii Europene, din care 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi, urmau să se adauge resurselor alocate de FMI. Executivul de la Chişinău aşteaptă aceste fonduri ca pe un colac de salvare pentru a acoperi nevoile financiare ale bugetului moldovean pe următorii doi ani, în special pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei de aproape 1 miliard de dolar în sistemul bancar.
La 5 mai, deputaţii Partidului Democrat, ai cărui reprezentanţi se află la conducerea guvernului moldovean, cei ai Partidului Socialiştilor, apropiat preşedintelui Igor Dodon, şi cei din grupul Partidul Popular European al fostului premier Iurie Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Aceasta presupune ca jumătate din deputaţi să fie aleşi la alegerile din 2018 pe liste de partid, iar cealaltă jumătate, în circumscripţii uninominale.
Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum şi formaţiunile opoziţiei proeuropene, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma DA.
Societatea civilă şi opoziţia proeuropeană extraparlamentară de la Chişinău au chemat la un amplu protest în data de 14 mai, estimând că reforma sistemului electoral, dacă va avea loc acum, ar avantaja Partidul Democrat şi socialiştii proruşi la alegerile de legislative de anul viitor.