Parlamentul European propune reducerea limitei de zgomot permisă pentru autoturisme
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Parlamentul European, deputații europeni au recomandat, de asemenea, introducerea unui sistem de etichetare care să informeze consumatorii despre nivelul de zgomot produs de mașinile noi, precum și creșterea zgomotului vehiculelor electrice și hibride, astfel încât acestea să fie auzite și de pietoni.
Proiectul legislativ propune introducerea graduală a unor limite noi după șase și opt ani de la intrarea în vigoare a noii legislații, se precizează în comunicat.
Limitele pentru mașinile standard vor fi reduse astfel la 68 de decibeli, de la 74, cât este limita în prezent. Vehiculele mai puternice vor avea o marjă de manevră limitată la 2 sau 6 decibeli. Limita pentru camioanele grele foarte puternice, de peste 12 tone, va fi menținută la 81 de decibeli, potrivit sursei citate.
Deputații europeni mai vor ca mașinile noi să fie etichetate în funcție de performanța lor în privința zgomotului, astfel încât să existe o informare a consumatorilor. Scheme similare de etichetare există pentru eficiența consumului, zgomotul cauciucurilor și emisiile de dioxid de carbon.
Pe de altă parte, deputații sunt îngrijorați de faptul că motoarele silențioase ale mașinilor electrice și hibride amenință pietonii și, de aceea, doresc să stabilească cerințe obligatorii pe viitor, care să crească zgomotul produs de aceste vehicule. Proiectul legislativ identifică un număr de standarde care trebui să fie create pentru astfel de „sisteme de avertizare acustică a vehiculului”, se mai arată în comunicat.
Expunerea susținută la un zgomot intens de trafic poate duce la extenuare fizică, poate afecta funcționarea organelor interne și poate contribui la apariția unor boli, inclusiv cardiovasculare.
Cercetările întreprinse de Agenția Europeană de Mediu arată că jumătate din populația urbană a Uniunii Europene este expusă la zgomote de trafic mai mari de 55 de decibeli.
„Există dovezi științifice care susțin impactul negativ al zgomotului din trafic, însă proiectul legislativ are în vedere doar zgomotul produs de motorul vehiculelor. Încă de la început am avut o viziune mai largă, trebuie să luăm în calcul și alți factori, cum ar fi calitatea drumurilor, aerodinamica și cauciucurile”, a declarat raportorul Miroslav Ouzký (Cehia), după ce proiectul legislativ a fost adoptat cu 401 voturi „pentru”, 228 „împotrivă” și 20 de abțineri.
Ouzký va începe negocierea unui acord cu țările din UE pe această problematică.