Marţi, preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, dacă respectiva decizie va fi adoptată, ea nu este obligatorie din punct de vedere legal şi prin urmare nu va conduce la blocarea imediată a fondurilor, aminteşte BTA.
Într-un raport privind implementarea bugetului UE pentru anul financiar 2012, raportorul german Markus Pieper ( Partidul Popular European, PPE) a propus textul în cauză, care a fost adoptat joi după aprobarea preliminară de către Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European.
‘Lipsa progresului’, ‘corupţia larg răspândită şi dificultatea în delegarea responsabilităţii şi corectarea greşelilor’, acestea au fost câteva dintre concluziile raportului realizat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind Bulgaria, publicat în luna ianuarie.
Ca urmare, Parlamentul European a sugerat CE să ‘adopte o poziţie decisivă’ şi ‘să analizeze în mod serios dacă utilizarea fondurilor europene este posibilă în aceste condiţii’.
Ingeborg Graessle, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Control Bugetar, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles că Bulgaria riscă să piardă fondurile europene dacă ‘nu există reforme şi progres’, a relatat agenţia de ştiri Focus.
‘Problema este că există o lipsă de cultură politică în Bulgaria, care este un rezultat direct al celor 50 de ani de comunism. Trebuie să construim un sistem politic’, a mai spus Ingeborg Graessle