Parlamentul European se va pronunţa asupra instituirii unei comisii de anchetă în cazul Volkswagen
‘Conferinţa preşedinţilor (compusă din preşedintele PE şi din şefii grupurilor parlamentare) a luat notă miercuri de faptul că numărul necesar de semnături ale deputaţilor pentru crearea unei comisii de anchetă (cel puţin un sfert dintre membri) a fost atins şi a decis să prezinte acest demers în şedinţa plenară de joi’, a indicat un purtător de cuvânt al Parlamentului.
‘Instituirea unei comisii de anchetă parlamentare, adică demararea unei anchete independente şi transparente a Parlamentului European ca urmare a scandalului Volkswagen, este o veste mare’, şi-a exprimat satisfacţia într-un comunicat deputata Karima Delli, din grupul Verzii-Alianţa Liberă Europeană.
‘Ea răspunde aşteptărilor cetăţenilor şi consumatorilor care au fost înşelaţi şi care cer socoteală pentru această trişare adeverită’, estimează ea.
Eurodeputata Francoise Grossetete, vicepreşedinta grupului Partidului Popular European (PPE, de dreapta), a subliniat – dimpotrivă – că ‘nu creând noi comisii se va rezolva problema’.
Ea consideră mai important ‘să se construiască un cadru legal pentru a face maşinile europene mai curate în viitor’.
Deputaţi ecologişti francezi, aleşi în Adunarea naţională sau în Parlamentul European, lansaseră o petiţie online cerând instituirea unei comisii de anchetă europeană asupra fraudării testelor antipoluare ale vehiculelor, scrie Agerpres.
Compania Volkswagen a recunoscut în urmă cu trei luni că a echipat motoarele diesel a 11 milioane de maşini în lume cu un program informatic care permitea falsificarea rezultatelor testelor antipoluare, scandal care a declanşat criza acesteia şi care continuă şi în prezent cu noi episoade.
Miercuri, Oficiul european de Luptă Antifraudă (OLAF) a confirmat că a deschis o anchetă asupra Volkswagen, care vizează utilizarea potenţial frauduloasă a creditelor acordate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) constructorului în ultimii 25 de ani.