Parlamentul European susţine tranziţia către biocombustibilii de nouă generaţie

Parlamentul European a adoptat miercuri, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o propunere legislativă care solicită limitarea utilizării biocombustibililor tradiţionali şi tranziţia rapidă spre noi biocombustibili generaţi din alte surse, cum ar fi algele marine şi unele deşeuri. Măsurile vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din utilizarea tot mai mare a terenurilor agricole pentru producţia de biocombustibili, informează un comunicat publicat pe site-ul PE.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 13:10
Parlamentul European susţine tranziţia către biocombustibilii de nouă generaţie

‘A fost o dezbatere foarte dificilă pentru că interesele economice au cântărit foarte greu. Textul este foarte tehnic, dar are importante implicaţii economice şi etice’, a declarat raportoarea Corinne Lepage, din grupul ALDE, după ce propunerea a fost aprobată cu 356 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 14 abţineri.

Emisiile de gaze cu efect de seră care rezultă din utilizarea tot mai mare a terenurilor agricole pentru producţia de biocombustibili sunt identificate în studiile de specialitate drept ‘schimbarea indirectă a utilizării terenului (ILUC)’. Dovezile ştiinţifice arată că multiplicarea emisiilor ca urmare a acestui fenomen poate anula unele dintre beneficiile aduse de biocombustibili, dacă se are în vedere întregul proces de la producţie la consum.

Conform legislaţiei prezente, statele membre trebuie să se asigure că energia regenerabilă reprezintă cel puţin 10% din consumul de energie din sectorul transporturilor, până în 2020. În textul adoptat, se menţionează că biocombustibilii de primă generaţie, respectiv cei proveniţi din recolte agricole, nu trebuie să depăşească 6% din consumul final de energie din sectorul transporturilor, până în 2020, spre deosebire de ţinta de 10% din legislaţia existentă.

Biocombustibilii avansaţi, generaţi din alge marine sau din unele deşeuri, ar trebui să reprezinte cel puţin 2,5% din consumul de energie din sectorul transporturilor, până în 2020, susţin eurodeputaţii.

Cu două voturi diferenţă, raportorul nu a obţinut mandatul de negociere cu Consiliul UE în primă lectură. Parlamentul a adoptat ulterior poziţia sa în prima lectură cu 552 de voturi pentru, 126 contra şi 21 de abţineri. Statele membre vor adopta acum, la rândul lor, o poziţie comună, iar dacă aceasta este diferită, va avea loc o a doua lectură, se mai notează în comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria are un nou guvern. Coaliţia a fost aprobată de parlament
Bulgaria are un nou guvern. Coaliţia a fost aprobată de parlament
Parlamentul bulgar a aprobat joi fragila coaliţie guvernamentală născută dintr-un compromis dificil între conservatori şi alte formaţiuni, printre care socialiştii, pentru a încerca să......
Guvernul va aproba investiții de 2,8 miliarde de lei în infrastructura rutieră
Guvernul va aproba investiții de 2,8 miliarde de lei în infrastructura rutieră
Guvernul va aproba joi mai multe investiții în infrastructura rutieră, derulate prin Ministerul Transporturilor, a căror ...
„Unificarea” pieței de energie din UE ar putea fi o soluţie pentru preţuri mai mici pentru companiile din Europa – FMI
„Unificarea” pieței de energie din UE ar putea fi o soluţie pentru preţuri mai mici pentru companiile din ...
Companiile din UE ar putea deveni mai competitive faţă de rivalele lor din SUA şi China dacă ar plăti mai puţin pentru ...
Riscul de producere a unui „mega cutremur” în Japonia, în următorii 30 de ani, a crescut la 82%
Riscul de producere a unui „mega cutremur” în Japonia, în următorii 30 de ani, a crescut la 82%
O comisie guvernamentală japoneză a anunţat joi că a crescut la 82% probabilitatea ca un "mega cutremur" cu magnitudinea ...