Parlamentul European vrea sancțiuni pentru protejarea datelor personale

Propunerile de sancțiuni prezentate de Comisia Europeană pentru a consolida protecția datelor personale în UE au fost susținute luni de Parlamentul European, un semnal clar adresat liderilor europeni cu câteva zile înaintea unui summit, transmite AFP.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 06:12
Parlamentul European vrea sancțiuni pentru protejarea datelor personale

Documentul aprobat luni de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European cu 49 de voturi pentru și unul contra sprijină și întărește propunerile formulate de comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, pentru a controla transferul de date personale ale cetățenilor din UE și a pedepsi abuzul.

Inițiativa trebuie aprobată prin vot în ședință în cursul unei viitoare sesiuni a Parlamentului.

‘Cu o foarte largă majoritate, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a trimis un semnal puternic: începând de astăzi (luni), protecția datelor este o afacere europeană’, și-a exprimat satisfacția Viviane Reding.

Proiectul de lege europeană impune marilor grupuri din domeniul internetului să obțină consimțământul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.

Marea Britanie, Olanda și Irlanda au emis serioase rezerve în legătură cu această inițiativă considerată mult prea severă cu micile companii.

Europenii au descoperit PRISM, programul informatic derulat de Agenția Națională de Securitate (NSA) pentru a scana comunicațiile electronice online de pe site-urile Facebook, Google sau Skype.

Datele personale ale cetățenilor europeni sunt transferate și folosite în Statele Unite fără să li se aducă la cunoștință și fără să aibă posibilitatea de a se apăra în fața tribunalelor americane din cauza Patriot Act, adoptat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Comisarul Reding vrea să împiedice ca datele persoanele ale cetățenilor din UE să părăsească spațiul european fără consimțământul acestora.

Propunerile sale se doresc descurajante pentru companiile americane active pe teritoriul UE care transferă date europene în Statele Unite.

În cazul încălcării regulilor europene, Viviane Reding recomandă sancțiuni ce pot merge până la 2% din cifra anuală de afaceri la nivel mondial ale unor companii ca Google sau Facebook. Parlamentul European s-a pronunțat luni pentru majorarea la 5% a cuantumului acestor amenzi.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...