Parlamentul francez a dat undă verde cercetării asupra embrionului şi celulelor stem
Proiectul legislativ, susţinut de stânga, a fost adoptat cu voturile favorabile a 314 deputaţi, alţi 223 deputaţi votând împotrivă, în principal opoziţia de dreapta.
Până acum, cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem erau interzise, dar se puteau acorda derogări, în baza unei prevederi intrate în vigoare în 2004.
Deputatul radical /centru-stânga/ Roger Gerard Schwartzenberg, fost ministru al cercetării, a explicat că miza proiectului o constituie ‘medicina regenerativă şi terapia celulară’. ‘Gândiţi-vă la aceia dintre concetăţenii noştri care sunt bolnavi şi aşteaptă, speră la terapii noi’, i-a îndemnat deputatul pe colegii săi, evocând degenerarea retinei, boala Alzheimer sau afecţiunile cardiace.
‘Este un progres pe care îl aşteptăm de 35 de ani’, a remarcat la rândul său deputatul socialist Jean Louis Touraine, după votul de marţi din Adunarea naţională /camera inferioară a parlamentului francez/.
În schimb, deputatul UMP /dreapta/ Jean Leonetti a denunţat o dezbatere ‘de mântuială’ şi a apreciat că cercetările în domeniu nu au fost împiedicate nici până acum de legislaţie.
Deputaţii de dreapta au zădărnicit o primă tentativă de dezbatere a proiectului de lege, la 28 martie, ceea ce a determinat guvernul francez să înscrie textul – adoptat de Senat în decembrie 2012 – pe agenda sesiunii extraordinare a parlamentului.
Anterior, în 2011, după dezbateri încinse, fosta majoritate de dreapta a decis să se rămână la interdicţia cercetării, cu posibilitatea derogărilor. Oponenţii cei mai hotărâţi ai legalizării cercetărilor sunt aceiaşi care s-au opus şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, care, în pofida acestei opoziţii şi a amplelor proteste ale societăţii civile, au fost totuşi legalizate în mai a.c.
Cardinalul catolic Andre Vingt-Trois, arhiepiscop al Parisului, a apreciat, că textul proiectului conţine o ‘gravă eroare’, întrucât indică faptul că ‘embrionul este considerat a nu fi nimic’.
Peste 70 de proiecte de cercetare pe embrioni sau celule stem embrionare umane au fost autorizate în Franţa din 2005 şi până acum, prin derogare, de către Agenţia pentru biomedicină.