Parlamentul german a aprobat taxă de drum pentru şoferii străini

Economica.net
31 03. 2017
ngycjzq_37033700

Bundestag, camera inferioară a Legislativului german, a aprobat încă de săptămâna trecută acest act normativ, care ar urma să se aplice începând din 2019, pentru 13.000 de autostrăzi şi 39.000 de kilometri de drumuri federale. Nivelul taxei va varia în funcţie de criteriile de mediu astfel că autoturismele care poluează mai puţin vor plăti o taxă mai mică. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul înmatriculat în străinătate va fi de 130 de euro pe an. Vehiculele înregistrate în Germania vor plăti şi ele această taxă care va putea fi însă dedusă din taxa anuală pe autovehicul, astfel că şoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti noua taxă.

Pentru automobiliştii străini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, preţurile variind între 2,50 şi 25 de euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, în funcţie de cât de poluant este automobilul, şi între 7 şi 50 de euro pentru o vignetă valabilă două luni.

Forma actuală a legii este rezultatul unui compromis convenit luna trecută cu Comisa Europeană, după ce Executivul comunitar a ameninţat că va da în judecată Germania dacă nu modifică legea pentru a fi mai corectă faţă de automobiliştii străini. La solicitarea Comisiei, Germania a acceptat să reducă preţul vignetelor pe durate scurte.

Cu toate acestea, mai multe ţări limitrofe Germaniei, în special Austria, dar şi Belgia şi Olanda, consideră în continuare legea drept una discriminatorie şi neconformă cu regulile europene. De asemenea, taxa este criticată şi în Germania. Winfried Hermann, ministrul Transporturilor în landul Baden-Wurtemberg, la graniţa cu Franţa şi Elveţia, a apreciat că această taxă pentru străini nu este un semnal bun pentru Europa. Landurile germane de la frontiera cu alte ţări se tem că taxa va descuraja turismul şi schimburile comerciale cu ţările vecine.

În schimb, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a respins aceste critici, susţinând că cea mai mare parte a traficului transfrontalier se derulează pe drumurile secundare care nu vor fi supuse noii taxe.