Bugetul a fost aprobat fără probleme datorită majorităţii confortabile de care dispune coaliţia de centru-dreapta în parlament, cu toate că Partidul Socialist (PS), principala forţă a opoziţiei, şi extrema stângă au votat împotrivă.
‘Acest buget rectificat implică măsuri care ne vor permite să respectăm obiectivul de a reduce deficitul public la 5,5% din PIB până la sfârşitul anului’, a subliniat ministrul de finanţe Vitor Gaspar.
La începutul lui aprilie, Curtea Constituţională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate cuprinse în bugetul pe 2013, caracterizat printr-o creştere generalizată a impozitelor, apreciind, între altele, că acesta îi discriminează pe funcţionari şi pe pensionari întrucât suprimă cel de-al 14-lea salariu, respectiv a 14-a pensie. Prin urmare, guvernul a anunţat noi măsuri de austeritate ce se regăsesc în actuala rectificare bugetară.
Astfel, bugetele tuturor ministerelor vor fi diminuate, programul de lucru al funcţionarilor va creşte de la 35 la 40 de ore pe săptămână şi vor fi majoritate contribuţiile sociale. Guvernul vizează totodată reducerea a 30.000 de posturi din cele 700.000 asigurate până acum funcţionarilor de stat.
În răspuns la criticile opoziţiei, Vitor Gaspar a afirmat că punerea în aplicare a programului de asistenţă internaţională acordat Portugaliei acum doi ani ‘nu a fost un eşec’, ci chiar ‘a permis revenirea pe pieţe cu mult mai devreme decât se prevedea’. Băncile portugheze au revenit anul trecut pe pieţele de obligaţiuni, pentru prima dată de când ţara a solicitat asistenţă financiară, iar la 7 mai Portugalia a emis prima sa emisiune de obligaţiuni pe zece ani, deşi la randamente mai scăzute decât înainte de 2011.
În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, această ţară a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.
Noile măsuri de austeritate au accentuat nemulţumirea socială, iar principalele două sindicate din ţară, CGTP, apropiat de Partidul Comunist, şi UGT, apropiat de PS, au făcut apel la o grevă generală pe 27 iunie, în condiţiile în care austeritatea a agravat recesiunea şi şomajul în mult mai mare măsură decât se prevedea. Potrivit prognozelor oficiale, în 2013 economia portugheză ar urma să se contracte cu 2,3% iar rata şomajului va ajunge la nivelul record de 18,2%.