Parlamentul R.Moldova urmează să ratifice joi Tratatul de frontieră cu România

Parlamentul Republicii Moldova urmează să examineze joi ratificarea Tratatului cu România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucureşti. Potrivit unei agende difuzate de serviciul de presă al legislativului de la Chişinău, tot joi, deputaţii de peste Prut ar urma să ratifice şi Acordul dintre România şi Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar.
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 15:28
Parlamentul R.Moldova urmează să ratifice joi Tratatul de frontieră cu România

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti, de fostul ministru român de externe Teodor Baconschi şi de fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat.

Semnarea Tratatului a provocat scandal la Chişinău, atât din partea opoziţiei comuniste, cât şi din partea unor partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană. Fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că acesta a fost semnat de Filat cu încălcarea normelor de procedură.

Tratatul este un document tehnic, care reglementează modalitatea de realizare pe teren a marcării frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, desfăşurarea unor activităţi precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului de frontieră, cum ar fi trecerea nepermisă a graniţei sau deteriorarea semnelor de frontieră etc.

Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea în domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperării militare între cele două state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chişinău. Cooperarea militară va include domenii precum planificarea apărării, managementul resurselor umane, informaţii militare, activităţi medicale. Pentru punerea în aplicare a acordului este preconizată crearea unei comisii militare mixte, care se va întruni anual, potrivit documentului.

Ambele documente au fost criticate anterior dur de către opoziţia comunistă de la Chişinău.

Parlamentul de la Chişinău a decis, săptămâna trecută, că va organiza joi şi audieri cu uşile închise privind situaţia din regiunea transnistreană, dar Biroul permanent al legislativului nu a luat încă o decizie în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...