Parlamentul se reuneşte la ora 15.00 pentru avizul la solicitarea preşedintelui de convocare a referendumului pe justiţie

Economica.net
13 02. 2017
parlament_6787980_55212100

Avizul final al Parlamentului va fi dat astfel cu o zi înaintea expirării termenului de 20 de zile prevăzut de lege. În cazul în care plenul nu votează acest aviz, şeful statului poate iniţia demersurile pentru consultarea populaţiei şi fără punctul de vedere al Parlamentului.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017, potrivit News.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile să dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de către preşedinte. În cazul în care termenul de 20 de zile este depăşit, procedura de consultare se consideră a fi îndeplinită.