Parlamentul Ucrainei dizolvă legislativul autonom din Crimeea
Rezoluţia adoptată de Radă prevede că încetarea anticipată a puterilor legislativului regional se adoptă în baza avizului Curţii Constituţionale a Ucrainei, care vineri a declarat neconstituţional referendumul convocat de regiunea autonomă Crimeea pentru a determina integrarea sa în Rusia.
În plus, Curtea Constituţională a dispus încetarea activităţii tuturor comisiilor electorale care pregătesc consultarea în regiunea autonomă şi a interzis autorităţilor din Crimeea să finanţeze referendumul.
Ignorând deciziile luate la Kiev, autorităţile pro-ruse din Crimeea se pregătesc pentru referendum, la care locuitorii trebuie să decidă dacă doresc integrarea regiunii în Rusia sau menţinerea ei în Ucraina. Locuitorii Crimeii sunt chemaţi să răspundă la două întrebări: ‘Sunteţi de acord cu reunificarea Crimeii cu Rusia, ca subiect al Federaţiei Ruse?’ şi ‘Sunteţi de acord cu revenirea la aplicarea Constituţiei Crimeii din 1992 şi cu statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?’.
Populaţia care trăieşte în peninsula din Marea Neagră este formată din aproape 60 la sută ruşi, 25 la suta ucraineni şi 12 la sută tătari, notează EFE.
De la sfârşitul lunii februarie, soldaţi fără semne de identificare au preluat controlul aproape asupra întregului teritoriu al Crimeii, desfăşurare denunţată de autorităţile din Ucraina ca fiind o agresiune militară a Rusei.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a negat că aceşti soldaţi aparţin forţelor armate ruse, dar în acelaşi timp a declarat că îşi rezervă dreptul de a interveni militar în Ucraina pentru a-i apăra pe etnicii ruşi şi populaţia vorbitoare de limbă rusă din regiune.
Republica Moldova califică drept ilegal referendumul din Crimeea
Guvernul Republicii Moldova califică drept ilegal aşa-numitul ‘referendum’ cu privire la statutul peninsulei Crimeea ce va fi organizat duminică de către autorităţile regionale.
Aşa-zisul ‘referendum’ contravine Constituţiei Ucrainei, dreptului internaţional şi reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, potrivit unei declaraţii emise sâmbătă de executiv. ‘Circumstanţele în care se desfăşoară pretinsul ‘referendum’ demonstrează faptul că acţiunea dată nu are nimic în comun cu un exerciţiu democratic de exprimare a voinţei populaţiei şi nu se încadrează în standardele internaţionale relevante’, potrivit textului declaraţiei.
În acest context, Republica Moldova nu recunoaşte ‘referendumul’ şi se solidarizează cu poziţia majorităţii actorilor internaţionali care îndeamnă la neadmiterea unor încălcări majore ale dreptului internaţional.
Prin declaraţia respectivă, Republica Moldova reconfirmă sprijinul ferm pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. ‘Criza actuală trebuie să fie soluţionată exclusiv pe căi paşnice, prin intermediul dialogului între toţi actorii implicaţi şi cu utilizarea mecanismelor internaţionale ce vor asigura transparenţa şi medierea necesară’, consideră guvernul Republicii Moldova.
Autorităţile de la Chişinău şi-au arătat şi anterior sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, iar Parlamentul a votat o declaraţie prin care se solicita reglementarea paşnică a conflictului. Premierul Iurie Leancă se va deplasa luni la Kiev unde se va întâlni cu autorităţile ucrainene.