Iată partea relevantă din amendament, după care vom explica
Determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităților prevăzute la alin. (1), se realizează prin includerea următoarelor:
(…)
e) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – ”Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”
După cum se vede, legiuitorul a inclus în sfera de activitate a veniturilor taxate și câștiguri obținute din vânzarea de carburanți obținuți în rafinării, în încercarea de a se ajunge la procentul de 75% cifră de afaceri a activităților taxabile în total cifră de afaceri, pentru a se putea aplica taxa. De asemenea, se specifică și niveluri minime de preț la care se calculează valoarea acestor tranzacții.
În plus, la cifra de afaceri se vor adăuga și cantitățile de mărfuri extrase sau produse anul trecut și în 2023, dar nevândute (rămase pe stoc), precum și cantitățile de mărfuri extrase sau produse în 2022 și anul acesta și utilizate ca materie primă și/sau pentru consumul propriu. Ele vor fi adăugate la cifra de afaceri la un preț minim impus.
Petrom a raportat pentru 2022 un profit net de 10,3 miliarde de lei pentru anul 2022, de trei ori și jumătate mai mare decât cel din 2021, pe fondul prețurilor mari la petrol și gaze, dar și că plătește taxe directe de patru ori mai mari.
“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a declarat Christina Verchere, CEO al Petrom în comunicatul de presă cu rezultatele.
La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%.
OMV Petrom a anunțat că această taxă nu i se aplică, din moment ce, potrivit regulamentului european, mai puțin de 75% din cifra sa de afaceri din 2022 a fost obșinută din domeniile supuse taxării, respectiv extracția de țiței și gaze și rafinarea.
Ulterior, compania a anunțat că nu a provizionat nicio sumă în contul acestei taxe.
Râmâne de văzut dacă interpretarea va fi că modificarea se aplică și pentru 2022, deci Petrom să plătească taxa cifrată la 1-1,3 miliarde de euro, sau doar pentru 2023.