Potrivit acordului semnat luni la Moscova, după aproape un an de discuţii, partenerii vor dezvolta trei zăcăminte marine din zona Arctică, cu rezerve recuperabile de hidrocarburi estimate la 85 de miliarde de barili echivalent de petrol.
Decizia finală de investiţii în proiectul Kara Sea din nordul Rusiei este aşteptată în 2016-2017, au anunţat companiile în timpul unei întâlniri cu analiştii la New York, găzduită de directorul general al Exxon, Rex Tillerson, şi preşedintele Rosneft Eduard Hudainatov.
În cazul bazinului Tuapse, din platforma rusească a Mării Negre, au fost identificate rezerve recuperabile de hidrocarburi de 9 miliarde de barili.
Producţia modială de petrol se plasează în prezent la aproximativ 90 de milioane de barili pe zi.
Tillerson a declarat că esenţial pentru încheierea acordului a fost angajamentul Rusiei de a reforma sistemul de taxe pentru exploatările marime, prin renunţarea la taxa pe exporturi şi cea pe extracţia de minerale şi menţinerea stabilităţii acestuia pe o perioadă de 15 ani.
La întâlnire a participat şi vicepremierul rus Igor Secin, care a salutat parteneriatul încheiat în pofida unei neîncrederi istorice între Washington şi Moscova.
„Dezvoltarea relaţiilor economice ruso-americane a fost afectată puternic de politizarea excesivă şi stereotupurile istorice”, a afirmat Secin.
Potrivit acordului, Rosneft va primi participaţii de 30% la proiecte conduse de Exxon în Texas, provincia canadiană Alberta şi Golful Mexic.
Partenerii vor analiza totodată dezvoltarea unor exploatări petroliere în vestul Siberiei.
Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, va creşte producţia de hidrocarburi cu 4% pe an, la 3,7 milioane de barili echivalent petrol, până în 2020.
Această estimare a pornit de la 2,5 milioane de barili pe zi în 2010 şi se bazează pe un preţ al petrolului de 90 de dolari pe baril în termeni reali şi pe un regim fiscal favorabil, a spus Hudainatov.