Parteneriatul Estic: UE exercită o presiune ‘insolentă’ asupra Ucrainei – Lavrov
‘Din această parte (din partea UE, n.r.) se exercită o presiune destul de insolentă asupra statelor din Parteneriatul Estic’, a declarat Lavrov, făcând aluzie la Acordul de asociere UE-Ucraina a cărui semnare este prevăzută la sfârşitul acestei luni, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
‘Am vorbit despre proiectul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Noi considerăm drept deplasate şi contraproductive tentativele de a promova această iniţiativă în spiritul vechii logici a jocurilor geopolitice cu sumă nulă’, a adăugat ministrul rus de externe, într-o conferinţă de presă după convorbirile purtate cu omologul său belarus, Vladimir Makei.
În acest context, Serghei Lavrov a spus că încă de la început Moscova a fost acuzată că pune beţe în roate şi exercită presiuni asupra ţărilor din Parteneriatul Estic pentru a nu permite semnarea acordurilor de asociere şi a celor comerciale cu Uniunea Europeană.
‘Acesta este un argument lipsit de scrupule’, a remarcat el.
La rândul său, ministrul belarus de externe a subliniat că Parteneriatul Estic nu ar trebui să ducă la apariţia unor noi linii de demarcaţie în Europa.
Preconizata semnare a unui Acord de asociere între UE şi Ucraina face obiectul unei lupte de influenţă intense între Bruxelles şi Moscova, care caută de mai mulţi ani să atragă Kievul într-un proiect de uniune economică a ţărilor din fosta URSS.
Încheierea acestui acord se loveşte de mai multe săptămâni de problema eliberării opozantei Iulia Timoşenko, eliberare cerută până acum fără niciun rezultat de Uniunea Europeană.
Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a amânat marţi, din nou, examinarea unei legi care i-ar permite transferul Iuliei Timoşenko în străinătate pentru îngrijiri medicale, cu nouă zile înainte de Summitul de la Vilnius. ‘Problema tratamentului în cazul deţinuţilor nu va fi examinată astăzi’, a anunţat în deschiderea sesiunii preşedintele legislativului Vladimir Râbak, referindu-se la un proiect de lege elaborat de opoziţie. Unii deputaţi nu au exclus ca documentul să fie supus la vot joi, dacă se va ajunge la un compromis între majoritatea parlamentară şi opoziţie.